Foto: Estefania Escolà / ACN

El Jutjat d’Instrucció de Manresa ha absolt el membre de la ultradreta d’haver amenaçat el director de NacióManresa, Pere Fontanals, i un membre dels CDR, Abel Aguilar. L’acusat, veí de Terrassa, va penjar al seu perfil de Facebook l’octubre de 2018 fotografies de les víctimes sota la paraula ‘wanted’ i les seves dades personals, i es van compartir en altres grups d’extrema dreta.

La magistrada Elena Olayo Carrasco entén les publicacions acompanyades de comentaris com “donde las dan las toman” en pàgines de grups d’extrema dreta “no tenen prou entitat” per ser considerades amenaces, i tampoc troba provat que els grafismes haguessin estat realitzats per l’acusat, segons informa NacióManresa.

La sentència afegeix que els fets poden ser considerats de “mal gust”, però que “no queda acreditat” que la intenció de l’acusat fos anar “més enllà que la de compartir” la publicació. Per ser considerat culpable d’un delicte d’amenaces “l’ànim intimidatori ha de ser clar i concret”, afegeix.

L’informe dels Mossos d’Esquadra apuntava que les publicacions podrien “fomentar, promoure o incitar directament o indirectament a l’odi, hostilitat, discriminació o violència”.

La Fiscalia acusava el membre d’ultradreta de dos delictes d’amenaces lleus i demanava per a cadascun d’ells dos mesos de multa, amb una quota diària de sis euros; en total, 720 euros.

Pere Fontanals va explicar durant el judici que, arran de la publicació de la seva fotografia, va rebre trucades insultant-lo i amenaçant-lo, i que quan anava a cobrir manifestacions convocades per la ultradreta havia de sentir càntics com “Fontanals muérete” o veure pancartes contra ell.

El periodista va reconèixer davant la jutgessa que, quan sortia al carrer i en l’exercici de la seva feina se sentia “molt coaccionat” i “amenaçat”. “Vaig arribar a demanar que m’acompanyessin al cotxe per no anar sol al vespre”, va explicar. “Sents indefensió, perquè algú que no coneixes pot acostar-se i clavar-te un cop de puny”, va afegir.