Empreses Audiovisuals Valencianes Federades (EAVf) ha denunciat que la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) té un deute amb el sector de gairebé 20 milions d’euros, i acusa l’ens d’“ofegar” financerament les empreses audiovisuals, la qual cosa provocarà el “tancament imminent” de moltes d’elles i abocar a centenars de professionals a “l’atur permanent”.

Les empreses audiovisuals del País Valencià consideren que la fórmula de funcionament de RTVV està “esgotada” i exigeixen a l’Executiu de Francisco Camps l’elaboració d’un pla estratègic per “reconduir” i “reactivar” la cadena pública per tal de recuperar el seu paper de “motor” del sector.

“Els bancs ja no ens donen finançament, les interessos s’han menjat tot el benefici empresarial i ja no hi ha marge de maniobra. És totalment inadmissible que l’Administració autonòmica, que és qui hauria d’ajudar-nos en els temps difícils, sigui qui està provocant la fallida financera de les empreses del sector”, assenyala l’EAVf en un comunicat.

Factures impagades de fa 20 mesos

El passat dijous, es van reunir a València els representants de les associacions d’empresaris i professionals del sector, com ara actors, dobladors, productors o guionistes. Fonts assistents a la trobada asseguren que la situació és insostenible per a gairebé totes les empreses del sector, a les que RTVV els deu factures emeses fa 20 mesos.

Segons el president d’EAVf, Nacho Varela, és “urgent” que Francisco Camps “escolti el sector i reconverteixi l’actual televisió pública en un veritable motor d’ocupació”. Per això, tant els empresaris com els professionals han sol•licitat a la portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, una reunió urgent on plantejaran l’elaboració d’un pla per a RTVV i un “canvi d’estratègia” en la política audiovisual de la Generalitat.

RTVV aplaça el pagament de sous endarrerits

Per altra banda, CCOO va denunciar dilluns que RTVV ha tornat a ajornar fins desembre les quantitats endeutades als treballadors corresponents als anys 2008 i 2009. El sindicat, però, dubta que l’ens compleixi, i es mostra preocupat per la concreció de l’increment salarial per a 2010, que hauria d’haver-se tancat dins el primer trimestre de l’any.

Segons CCOO, la llei de pressupostos de la Generalitat valenciana pot comportar, “amb molta seguretat”, que els treballadors públics vegin reduïts els seus salaris en un 5%. En conseqüència, assegura, és molt possible que l’empresa apliqui una reducció salarial sense haver pagat els endarreriments i sense haver normalitzat els salaris de 2010. “L’empresa s’afanyarà, ara sí, a complir la llei, encara que tingui deutes pendents amb nosaltres”, va assenyalar el sindicat.