El projecte Demotanasia d’Adra Pallón ha guanyat la segona edició del Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione, dotat amb 3.000 euros. El treball documenta el procés de despoblació de les zones rurals gallegues, la situació de les persones que resisteixen en aquests territoris despoblats, i els reptes diaris als quals s’enfronta el veïnat. Entre d’altres, el fotògraf gallec aborda qüestions com l’autonomia residencial, l’abandonament de les persones grans, la precarietat en el sector agrícola i els problemes mediambientals.

El guanyador es va donar a conèixer el passat dissabte al Cinema la Calàndria del Masnou. Els deu finalistes del premi van presentar els seus projectes a la pantalla davant del jurat i unes 150 persones de públic. En paral·lel, es va organitzar una exposició amb les propostes finalistes, que es pot visitar fins al 4 de desembre.

Sandra Balsells, membre del jurat, va argumentar que el projecte Demotanasia consta de moltes capes i documenta la punta de l’iceberg de moltes realitats que, encara que semblin diverses, estan entrellaçades. La fotoperiodista va destacar que és la proposta de Pallón “es mastega, es respira i s’olora”, i que és un “treball humil, humà i pròxim” que va emocionar el jurat. Aquest el completaven Silvia Omedes i Arianna Rinaldo.

Per la seva banda Adra Pallón va animar a continuar “lluitant i parlant dels temes que tenim al costat”, perquè hi ha realitats complexes molt a prop nostre i que “explicar això és necessari”.

El guardó té el doble objectiu de retre homenatge al fotoperiodista i activista Héctor Zampaglione (1942-2019) i donar visibilitat als treballs fotoperiodístics i documentals realitzats per professionals residents a l’Estat espanyol.

El premi està organitzat per l’Associació Fotogràfica del Masnou, l’Ajuntament del Masnou i la Fundació la Calàndria, amb la col·laboració i el suport del Sindicat de la Imatge – UPIFC, La Fundació Photographic Social Vision, la Diputació de Barcelona i Logística Humanitària.