El candidat del PP a les eleccions del 21 de desembre, Xavier Garcia Albiol, i els treballadors de TV3 han protagonitzat una batussa dialèctica durant el cap de setmana.

El tret de sortida el va donar divendres el president del PPC en un acte de precampanya a Cerdanyola, on va exposar les seves intencions respecte a la cadena i de passada també va insultar els seus treballadors: “El Partit Popular proposarem tancar TV3 i tornar-la a obrir; una televisió amb gent normal, que sigui plural”, va assenyalar en un cafè-tertúlia, suposem que confiat en què el comentari no sortiria del bar. No va ser així perquè el mitjà local Tot Cerdanyola el va difondre.

L’endemà, el comitè d’empresa de la cadena criticava les paraules d’Albiol: “Són una falta de respecte i un menyspreu cap als treballadors de TV3 i, per sobre de tot, són una perillosa incitació contra la nostra feina de mitjà de comunicació, que ja és prou difícil d’exercir com s’ha vist en les agressions contra les instal·lacions de Catalunya Ràdio i vehicles de TV3 i durant la cobertura d’alguns esdeveniments”, alertaven els sindicats.

En un comunicat, el comitè considerava una “irresponsabilitat” assenyalar els professionals com un “objectiu a abatre” en un context que “ja és prou crispat i enrarit”, i demanava a Albiol rectificar per “treure els treballadors dels mitjans de comunicació del punt de mira d’accions violentes i agressives”.

Incitació a l’odi o malentès

L’única resposta de Xavier García Albiol va ser en un tuit del comitè d’empresa on es preguntava si el popular podria haver comés un delicte d’incitació d’odi contra els professionals de TV3. “L’expressió ‘normal’ no té cap connotació ni referencia l’àmbit personal de ningú. Que quedi clar aquest malentès”, responia el dirigent popular pel que fa a la referència als treballadors, no al tancament del canal.

En la mateixa piulada, a més de negar de la incitació, va desviar l’atenció posant-se com a víctima: “Odi és el que em va passar divendres a Cerdanyola”, en referència al fet que, abans i després del cafè-tertúlia, va ser increpat i insultat per un grup de veïns.

Per la seva part, el consell professional de TV3 va respondre afirmativament a la qüestió plantejada pel comitè: “Sense entrar en els criteris de ‘normalitat’ que guien les paraules del Sr. García Albiol, pensem que l’afirmació pot constituir un delicte d’incitació a l’odi per l’hostilitat que fomenta contra un grup de persones, a les quals indirectament qualifica de no normals”.

L’òrgan professional recordava que aquestes “greus” afirmacions arribaven després que equips de TV3 haguessin patit insults i agressions “en entorns gens aliens al Parit Popular”, en referència als atacs rebuts en manifestacions a favor de la unitat d’Espanya, en algunes de les quals el PP ha fomentat i participat activament.

La reacció de Xavier García Albiol va arribar diumenge: “Després d’aquestes afirmacions, o ells haurien de posar una denúncia al PP, o nosaltres a ells per difamació”, piulava tot ironitzant sobre el comitè de TV3 (en confusió amb el consell professional) de ser “tan plural com la pròpia TV”, va piular.

De moment, els advocats del comitè d’empresa estudien si s’emprenen accions legals contra Albiol, ja que l’organisme entén que les seves declaracions “són clarament ofensives i injurioses i també incitadores contra els treballadors de TV3”. Per la seva part, el consell professional demana als mitjans públics que “es defensin i defensin els seus treballadors” de l’atac.