L’associació Obertament ha carregat contra la cobertura que alguns mitjans han fet de la desaparició i posterior mort de l’esquiadora Blanca Fernández Ochoa, amb informacions que “estigmatitzen i alimenten els prejudicis existents entorn de la salut mental”.

L’entitat denuncia que s’ha fet servir un diagnòstic de salut mental per especular sobre la vida i la mort de l’esportista. “Això, no fa més que perpetuar prejudicis i conductes discriminatòries cap a les persones que conviuen amb algun trastorn de salut mental”. En aquest sentit, recorda que moltes persones viuen una vida plena i assoleixen fites personals i professionals.

Obertament també critica els mitjans que, a més de teoritzar que Fernández Ochoa es podria haver suïcidat, també “han difós tota mena de detalls sobre el possible mètode”. Sobre això, recorda que l’Organització Mundial de la Salut considera que detallar el mètode de suïcidi, a més de no aportar cap valor informatiu, és contraproduent, ja que pot provocar un efecte contagi i causar un greu impacte en les persones més vulnerables.

L’associació recorda als mitjans la seva responsabilitat a l’hora de parlar sobre suïcidi i salut mental. “El seu paper a la societat, en tant que generadors d’opinió, és indispensable en la lluita contra l’estigma”, assenyala sobre en un comunicat. “Encoratgem als professionals de la comunicació a contactar, en casos així, amb entitats de salut mental. I sempre que sigui possible, visibilitzar històries de recuperació en primera persona per trencar prejudicis i estereotips. Només així podrem crear, entre totes, una societat lliure d’estigma”, afegeix.

El web d’Obertament ofereix recursos dirigits a professionals i mitjans de comunicació per informar sobre salut mental.