El balanç anual de Reporters sense Fronteres indica que el 2015 han estat assassinats 67 periodistes a causa de la seva professió o mentre l’exercien. Des del 2005, ja en són 787, segons l’organització.

Els 67 assassinats pugen fins a 110 si es comptabilitzen els casos de morts en què se sospita que la seva professió va poder-ne ser la causa. A aquestes xifres s’hi afegeixen els 27 periodistes ciutadans i els set col·laboradors de mitjans assassinats.

En la llista de països més mortífers per als periodistes (comptant també els casos sospitosos) enguany s’hi incorpora França, amb els vuit professionals assassinats en l’atac al setmanari Charlie Hebdo, situant-se per darrere d’Iraq (amb onze), Síria (deu) i l’Índia (nou), i empatada amb el Iemen i Mèxic.

A banda, al món hi ha 153 periodistes empresonats a tot el món, 54 segrestats, i 8 desapareguts, segons va fer públic l’organització a mitjan de desembre en un avançament del balanç anual.

RsF demana “reaccions a l’alçada”

“És imperatiu establir un mecanisme concret perquè s’apliqui la legislació internacional pel que fa a la protecció dels periodistes”, assenyala Christophe Deloire, secretari general de Reporters sense Fronteres.

“Avui dia, grups armats perpetren atacs dirigits contra ells, mentre nombrosos Estats incompleixen amb les seves obligacions. Els assassinats d’aquests 110 reporters han de suscitar reaccions a l’alçada de la urgència de la situació: s’ha de nomenar el més aviat possible a un representat especial del secretari general de les Nacions Unides per a la protecció dels periodistes”, reclama Deloire.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram