Instant de la conversa a distància entre Esther Vera i Andrea Miranda [foto: Cristina Calderer / Ara].
Miranda va intervenir a la Nit de l’Ara per videoconferència, ja que no volia abandonar la redacció després de patir un atac. Segons va explicar, dos dies abans havia hagut de cancel·lar una trobada amb la directora de l’Ara perquè la seu del seu diari a Culiacán (la capital de l’estat de Sinaloa, un dels més perillosos de Mèxic, segons Vera) havia patit un atac amb trets d’una metralladora durant tota la matinada. L’atac no va deixar ferits, però va destruir tot el sistema de càmeres de videovigilància de la ciutat.
“Tenir una persona desapareguda a l’equip té molta afectació per a l’entorn i per a la família, l’espera és molt difícil”
La periodista mexicana va deixar constància de l’alt preu que té defensar el dret a la informació Mèxic. “Som el mitjà líder del nord-est, i això comporta una càrrega, tenim un impacte més gran”, va dir Miranda. La periodista va descriure episodis en què els havien deixat “cossos decapitats a la porta del diari”, els havien “rebentat les instal·lacions”, o havien estat utilitzats per “deixar-se missatges entre càrtels”.
Així, en un context de violència pel crim organitzat com el de Sinaloa, el paper del periodisme és fonamental per “alertar la ciutadania de com protegir-se, brindar informació tan exacta com sigui possible dels llocs per on es pot circular i reportar tots els fets”, va apuntar Andrea Miranda.
Des de que treballa a Debate han perdut dos col·laboradors, i fa poc un altre company va desaparèixer. “És la notícia que mai ningú vol escriure. Tenir una persona desapareguda a l’equip té molta afectació per a l’entorn i per a la família, l’espera és molt difícil”, va explicar Miranda. Tot i la situació, “no podem treballar amb por”, va subratllar la periodista, “l’has de posar en un segon pla.
Ferran Rodés: “Catalunya ha sabut cuidar un sector imprescindible per a la salut democràtica”