El ple del Parlament ha escollit el periodista Andreu Manresa com a nou director general de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears amb 36 vots favorables (PSIB, Podem, Més, Gent per Formentera i El Pi), 17 vots en blanc i tres nuls (els de PP i Ciutadans).

El nomenament de Manresa s’ha produït en primera votació en aconseguir el recolzament de tres cinquenes parts de la cambra, tal com es va establir en la modificació de la Llei aprovada el 24 de novembre.

Andreu Manresa, delegat d’El País a les Illes des de fa 25 anys, substituirà Josep Maria Codony, qui va accedir al càrrec l’octubre de l’any passat.

El PP perd el control del consell de direcció

A banda, el Parlament Balear ha escollit els quatre nous membres del consell de direcció d’IB3 que tocava renovar per fi del mandat; són Jordi Bayona i Margarita Cardona (a proposta del PSIB), Antoni Mascaró (Més) i Maria Pau Rodríguez (Podem), que s’havien presentat en una candidatura conjunta que ha rebut 53 vots favorables i quatre en blanc.

Per últim, també han estat nomenats com a consellers José Luís Sintes (a proposta d’El Pi) i Kathrine Wenham (GxF), que han rebut 54 vots a favor i tres en blanc, els quals substitueixen els dos membres que van renunciar al consell de direcció.

Els tres consellers que no havien esgotat mandat –i que per tant no s’han renovat– havien estat proposats pel PP, com fins ara la totalitat del consell de direcció.

Manresa aposta per internalitzar els informatius

Després del nomenament, Andreu Manresa ha assegurat als mitjans que els càrrecs a IB3 seran professionals i “no polítics, ni de quotes de poder o d’amistats”, i que no arriba per “inventar una nova ràdio i televisió”, però sí per “intentar fer-la millor i viable”.

El nou director general també ha afirmat que assumeix el càrrec amb “compromís i responsabilitat”, que treballarà en equip, i que comptarà amb tots els professionals de la casa, dels quals ha dit que “també necessiten projecció, respecte i consideració”.

En aquest sentit, Manresa considera que l’externalització d’IB3 és excessiva, i ha posat com a exemple el cas dels informatius: “Hem d’intentar internalitzar la redacció. Serà difícil, però poc a poc ho intentarem”, ha assenyalat en una entrevista a El País.

Sobre la política lingüística de l’emissora, el nou director general vol recuperar el català com a idioma predominant, ja que al seu parer “no té sentit” que els films s’emetin doblats en castellà, com fins ara, quan hi ha disponibles els doblatges fets a TV3.

La seva prioritat, assenyala a El País, és que IB3 “s’assembli a la seva societat, que sigui una finestra per veure el món i un espill per mirar-s’hi”. Així, vol que la ciutadania “retrobi la complicitat amb la seva televisió pública, una televisió independent, sense compromisos polítics”.

Nascut a Felanitx el 1955, Andreu Manresa era delegat d’El País a les Illes des de feia 25 anys. Anteriorment havia estat director de RNE a les Balears (1986-1987) i a Catalunya (1987-1990); cap de premsa del Consell General Interinsular (1979-1983); director de Comunicació del Govern balear durant mig any (1983), i redactor a Diario de Mallorca, Baleares i el setmanari Cort. També va ser un dels impulsors del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears, del qual va ser nomenat secretari general en la seva constitució (2000).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram