El Consell d’Informatius de TVE ha expressat el seu “estupor i profunda inquietud” per la petició d’empara de la periodista Anna Bosch, després que el president de RTVE, José Manuel Pérez Tornero, la convoqués al seu despatx per un tuit crític.

El 5 de maig, Bosch va repiular la informació de Bluper titulada RTVE usó una parte del presupuesto para promoción de RTVE Play en La Gran Consulta. La periodista va comentar des el seu perfil personal de Twitter: “RTVE Play és on està el present, la competència, els espectadors a guanyar, que ja no s’asseuen al sofà a l’hora que els diguem, ni van a veure’ns com a firaires de plaça en plaça”.

El mateix dia, Pérez Tornero va convocar d’urgència Bosch per recriminar-li el contingut de la piulada. El president de RTVE estava acompanyat pel secretari general de la corporació, Alonso Morales, qui es va presentar a la periodista com a advocat, cosa que per al CdI deixava Anna Bosch en situació de “vulnerabilitat i coercitiva”.

L’òrgan considera el fet “de tal gravetat” que ha emès unes consideracions preliminars per concedir l’empara sol·licitada per la periodista. “Resulta inaudit que el president de la Corporació RTVE, assistit per un lletrat, convoqui una treballadora sense càrrec directiu al seu despatx per retreure-li el contingut d’un missatge en el qual Anna Bosch feia una menció, sense desqualificar, a l’exclusiva publicada per Bluper”, assenyala en un comunicat l’òrgan.

El Consell d’Informatius recorda que RTVE no té una regulació de xarxes socials, i que alguns membres del consell d’administració “assenyalen diàriament treballadors amb noms i cognoms” a través de Twitter. Segons va dir Pérez Tornero en compareixença parlamentària, aquestes crítiques públiques als periodistes de la casa per part de directius són “llibertat d’expressió”. “Els professionals de RTVE no tenim dret a aquesta mateixa llibertat d’expressió”, es pregunta el CdI.

Informes sobre professionals

Per altra banda, segons va explicar Anna Bosch al Consell d’Informatius, el president de RTVE li va manifestar que havia rebut “dossiers” o “informes” d’ella i del periodista Xabier Fortes, una qüestió que també preocupa l’òrgan professional. “Quins són els motius i la finalitat de l’elaboració d’aquests informes? Existeixen informes similars d’altres professionals?”, es pregunta el CdI, que demana una “explicació immediata” sobre aquest fet.

“Volem creure que la nefasta etapa en què a RTVE es feien llistes negres de treballadors ha estat superada. En el cas que no fos així, aquest Consell d’Informatius actuarà en conseqüència”, adverteix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram