El Diari de Vilanova ja no es publica amb el nom dels darrers 167 anys i ho fa com a DV, acrònim que va irrompre en la capçalera el setembre de 2015, quan el mitjà iniciava una nova etapa arran d’un canvi de propietat. La supressió de la històrica nomenclatura i logotip de la portada, però, no és estratègica, sinó que ha estat forçada per la seva situació econòmica, ja que la capçalera ha quedat embargada per Hisenda.

El canvi es completa amb una nova empresa encarregada de la seva publicació, però qui continua remenant les cireres és el mateix editor, Isidre Cunill. Així doncs, Edicions Comarca 17 es troba en procés de liquidació i la nova editora és DV Digital, empresa creada per Cunill el passat setembre (en teoria per encarregar-se del web) juntament amb DV Publicitat 1850 (per a l’àrea comercial).

Isidre Cunill, però, no apareix en els crèdits del DV. Tampoc ho fan els nombrosos premis que havia rebut el Diari de Vilanova al llarg de la seva trajectòria i que setmana rere setmana es recordaven en la manxeta. L’única referència a l’antiga capçalera és l’adreça de l’edició digital, www.diaridevilanova.cat.

Amb tot, el nou DV, que conserva el mateix disseny, s’ha presentat amb una doble numeració: l’1 corresponent a aquest primer exemplar, i el 26.992 que segueix la numeració iniciada l’1 d’agost de 1850 pel Diari de Vilanova, periòdic degà de la premsa a l’Estat.

Acomiadats sense cobrar

Els qui tampoc apareixen als crèdits del DV són els treballadors d’Edicions Comarca 17. En el darrer mes s’ha acomiadat la desena de persones que encara en formaven part, sis d’elles el passat dimarts. Aquestes últimes es van assabentar de la seva sortida al descobrir que s’estava treballant en paral·lel en un nou número i que en la manxeta ja no hi constaven. Al demanar explicacions, se’ls va notificar l’acomiadament.

Ara, la redacció ha quedat sota mínims, només amb els periodistes de l’edició digital, i el setmanari, és clar, se n’ha ressentit amb una reducció de la paginació. Amb tot, en l’editorial, el DV assegura que “anirà incrementant planes i millorant la seva cobertura”. De fet, Cunill va escampant que en properes setmanes tornarà a contractar alguns dels extreballadors.

El cert, però, és que tots els acomiadats han marxat amb diverses mensualitats pendents de cobrar, a més de les liquidacions i indemnitzacions corresponents. Tenen assumit que no ho faran.

La plantilla denuncia la “mala gestió”

Els extreballadors lamenten la “pèrdua” de la històrica capçalera i recorden que és fruit d’un procés que va arrencar el 2008, quan el Diari de Vilanova va començar a registrar números vermells: això va provocar un concurs de creditors, una desena d’acomiadaments i un parell d’EROs de reducció de jornada. El 2015, els antics propietaris van presentar un nou concurs de creditors, aquest cop de tancament, que es va saldar amb la venda de la capçalera a Edicions Comarca 17.

Amb la nova propietat, la situació no va millorar: “Lluny d’aportar viabilitat al projecte, l’adquisició del setmanari per part d’Edicions Comarca 17 ha comportat noves dificultats i una creixent precarització en les condicions de treball de la seva unitat productiva”, assenyalen els extreballadors en un comunicat.

“La plantilla d’Edicions Comarca 17 ha estat conscient de la situació difícil de l’empresa. Per aquest motiu, hem tirat endavant amb la nostra feina i no entenem el mal tracte rebut durant aquests darrers mesos”, afegeixen.

A l’hora de repartir responsabilitats, però, no s’obliden de l’anterior editora i denuncien “la mala gestió empresarial duta a terme pels propietaris de totes dues societats”.

Desnonament i demandes

Els impagaments en la darrera etapa del Diari de Vilanova no es limiten a la plantilla i també han afectat nombrosos proveïdors, entre ells l’Ajuntament de la ciutat. Des de que l’estiu de 2015 la redacció del setmanari es va traslladar a l’edifici municipal de Neàpolis, no ha pagat ni un sol mes de lloguer. Per això, el passat gener, el consistori va iniciar els tràmits per rescindir el contracte i desallotjar el mitjà. No ha fet falta: aquesta setmana ha marxat a l’oficina oberta el mes passat per ubicar-hi les altres dues empreses, DV Digital i DV Publicitat 1850.

A banda, Isidre Cunill acumula diverses denúncies. Entre elles en destaquen dues: la de qui va ser l’administrador en els primers mesos de la nova etapa, l’advocat Lluís Subirats, i la d’una administrativa que el va demandar per assetjament sexual i laboral.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram