Aquest dilluns s’ha posat en marxa la cinquena edició del programa La premsa a les escoles, els tallers de foment de la lectura de premsa a les escoles catalanes impulsats pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”. L’entitat financera hi destina 18.000 euros, la mateixa quantitat els darrers dos anys.

En aquesta nova edició, el programa arribarà a 50 escoles catalanes (dos menys que en l’anterior) respectant una proporcionalitat entre el número de col·legiats i la població de cada demarcació. Així, a Barcelona hi participen 25 centres (tres menys que fa un any); a Tarragona, vuit (un més); a Lleida, sis; a Girona, vuit; i a les Terres de l’Ebre, tres centres.

Balanç satisfactori

L’objectiu de la iniciativa, sota el nom d’eduCaixa, és fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu, i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans en una societat democràtica, lliure i plural. A banda, es vol contribuir a formar els futurs lectors de la premsa del demà.

Al llarg de les sessions, d’una hora de durada i que apleguen uns 50 alumnes cadascuna, diferents experts de l’àmbit periodístic transmeten la seva experiència i, a partir d’aquesta, la necessitat de mantenir-se informats a través de la premsa.

Segons explica el Col·legi, la iniciativa ja ha arribat a gairebé 8.000 participants de més d’un centenar d’escoles i instituts catalans, i la valoració dels tallers per part d’alumnes, professors i periodistes és “molt positiva”.