El Jutjat d’Instrucció número 3 de l’Audiècnai Nacional ha arxivat la denúncia contra Facu Díaz per un esquetx sobre el Partit Popular emès a la televisió comunitària La Tuerka a principis de novembre. L’associació Dignidad y Justicia havia denunciat l’humorista perquè l’humorista equiparava “en to burlesc i de mofa” el PP amb ETA en un vídeo que al seu parer és “clarament constitutiu d’una humiliació, vexació, descrèdit, menyspreu i escarni a les víctimes del terrorisme i els seus familiars”.

Després de prendre declaració a Facu Díaz aquest dijous, el magistrat Javier Gómez Bermúdez (el mateix que ja va arxivar la querella contra Bibiana Ballbè i Jair Domínguez pel Bestiari il·lustrat) ha decidit no admetre la denúncia.

L’auto assenyala que, amb independència que agradi o no el vídeo, aquest “no desacredita, menysprea o humilia les víctimes de terrorisme, malgrat que per a totes o algunes d’aquestes víctimes, comprensiblement, la utilització del terrorisme per fer una sàtira o un espai d’humor pugui ser, subjectivament, ofensiu”.

En la seva declaració, Díaz ha assegurat que en cap moment va voler ofendre les víctimes del terrorisme, i ha argumentat que el gag s’havia realitzat arran de l’operació Púnica, en la qual es va detenir alguns militants del PP de Madrid, i que la seva intenció era criticar des de l’humor la corrupció del Partit Popular.

El jutge, que no entra a fer judicis valoratius sobre “el bon o mal gust de l’escenografia utilitzada o sobre l’ús d’una cosa tan terrible com el terrorisme per fer un espai d’humor”, conclou que “objectivament l’esquetx no integra el tipus objectiu i subjectiu de l’article 578” del Codi Penal.

A la sortida de l’Audiència, el president de Dignidad y Justicia, Daniel Portero, s’ha disculpat amb l’humorista per la denúncia, i ha volgut aclarir que s’havia posat “per l’honor de  les víctimes” que s’havien sentit ofeses, però que no hi havia “intencionalitat política”, segons informa Público. “Si el PP se sent ofès, que vagi als tribunals ordinaris”, ha afegit Portero.

“El proper cop que vostès posin una denúncia que no tingui intencionalitat política no posin el nom d’un partit polític en la denúncia”, ha respost Facu Díaz.