http://youtu.be/eE1VB1mI-ro

La casualitat ha volgut que, mentre les declaracions i mostres a favor de la llibertat d’expressió es reprodueixen arreu del món, a l’humorista Facu Díaz li hagi arribat una notificació de l’Audiència Nacional on se l’imputa per un gag sobre el Partit Popular.

Emès a la televisió comunitària La Tuerka a principis de novembre després de l’operació Púnica, en l’esquetx surt un suposat dirigent del PP encaputxat que anuncia la decisió del partit de dissoldre’s i d’entregar les armes a causa dels nombrosos casos de corrupció, així com la integració dels seus militants a formacions com UPyD i Vox. El gag utilitza un llenguatge i una posada en escena que parodia les d’ETA en els seus comunicats.

La denúncia la va presentar Dignidad y Justicia perquè s’equipara “en to burlesc i de mofa” el PP amb ETA en un vídeo que al seu parer és “clarament constitutiu d’una humiliació, vexació, descrèdit, menyspreu i escarni a les víctimes del terrorisme i els seus familiars”.

Per a Facu Díaz, més que pel gag en sí, la seva imputació té més a veure amb el fet que es va emetre en una cadena on també té programa el líder de Podemos, Pablo Iglesias.

El mateix jutge que el ‘Bestiari il·lustrat’

El titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, Javier Goméz Bermúdez, ha citat a declarar Facu Díaz el proper 15 de gener. Cal recordar que el magistrat va ser l’encarregat de jutjar Bibiana Ballbè i Jair Domínguez pel polèmic Bestiari il·lustrat on l’escriptor i guionista simulava disparar contra una caricatura del rei Joan Carles I. Aleshores, Gómez Bermúdez va acabar arxivant la demanda en considerar que el gag no incorria en un delicte d’injúries a la Corona espanyola. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram