El Jutjat d’Instrucció número 25 de Barcelona ha arxivat la querella de Vox contra l’humorista Jair Domínguez per un suposat delicte d’odi. La formació d’ultradreta acusava Domínguez d’instar a combatre Vox amb un “cop de puny a la boca” en un comentari a la secció Bon dia de merda d’El matí de Catalunya Ràdio del passat 15 de febrer, l’endemà de les eleccions al Parlament. Més concretament, el comunicador va dir que així és com es combatia el feixisme i els nazis.

El jutge argumenta que “entre l’odi que incita a la comissió de delictes i el que s’identifica amb animadversió i ressentiment hi ha matisos que no poden ser bandejats amb l’argument que tot el que no és acollible en la llibertat d’expressió és intolerable i per tant delictiu”.

La resolució assenyala que, perquè sigui legitima una sanció penal, a més de la “difusió d’idees” cal que “impliqui  una provocació a l’odi d’algun dels grups protegits per representar per al mateix un perill cert de generar un clima de violència i hostilitat que es pugui concretar en actes específics de violència, odi o discriminació”.

El magistrat conclou que, tenint en compte el tipus de programa, el mitjà i la franja horària en què s’emet El matí de Catalunya Ràdio, “no sembla” que sigui un espai “de referència per a entorns violents ideològicament enfrontats amb Vox”.

En aquest sentit, afegeix que, després dels comentaris de Jair Domínguez en la secció del 15 de febrer, “no es va constatar un increment de denúncies per accions violentes ni contra Vox ni contra els seus representants”, de manera que la conducta denunciada “no es presenta com l’exteriorització d’una idea o opinió amb perill real”.