Una dotzena d’entitats culturals i religioses vinculades amb el món musulmà de Barcelona han presentat al Jutjat de Primera Instància una demanda contra l’editora d’El Jueves per presumptes injúries, calúmnies i ofensa dels sentiments religiosos arran de les caricatures de Mahoma de l’últim número de la revista satírica.

En un comunicat, les associacions asseguren que el seu malestar no és pel fet d’haver dibuixat al Profeta (com ha passat amb altres publicacions), sinó per com l’han representat, comparant-lo amb un delinqüent. “Entenem que la llibertat d’expressió permet als dibuixants de la revista El Jueves fer-ho [dibuixar Mahoma], mentre es faci amb respecte i sense traspassar els límits d’un sa exercici d’aquesta llibertat”, afirmen.

Eviten parlar de blasfèmia

Els demandants entenen que la portada de la publicació satírica ha vulnerat els sentiments religiosos de la comunitat musulmana, i afegeixen que a les vinyetes interiors es presenten els musulmans de forma ofensiva, identificant-los amb la delinqüència i la repressió.

Les entitats denunciants remarquen que rebutgen i condemnen totes les manifestacions que utilitzen la violència per protestar contra la publicació de caricatures o altres expressions ofensives, i asseguren que la millor manera de canalitzar la indignació és a través de la justícia. En aquest sentit, subratllen la denúncia no parla de blasfèmia, sinó de delicte per vulneració de sentiments religiosos, segons l’article 525 del Codi Penal.

La setmana passada, la Unió de Comunitats Islàmiques de l’Estat ja va advertir que prendria mesures legals contra la revista satírica pel tractament “incorrecte” realitzat i per la difusió “d’ofenses gratuïtes” tant a la portada com a l’interior de la publicació.

“Hem de recordar que els sentiments religiosos al nostre país gaudeixen de protecció penal, al mateix temps que es garanteix la llibertat d’expressió amb el límit constitucional del respecte als altres drets i llibertats”, va assenyalar en un comunicat.