Aquest dijous ha mort als 68 anys el periodista Xavier Vinader i Sánchez a causa d’una pneumònia per la qual portava dues setmanes ingressat a l’Hospital de la Vall d’Hebrón. Nascut a Sabadell el 1947, aquest referent del periodisme d’investigació era un expert en les informacions sobre extrema dreta, terrorisme i crim organitzat. Vinader també va destacar per la seva lluita a favor de la llibertat d’expressió i en la defensa dels drets dremocàtics, socials i nacionals.

Xavier Vinader va portar l’exercici de la professió fins a les últimes conseqüències en els convulsos anys del postfranquisme. Durant la Transició va patir dos atemptats i un intent de segrest per les seves investigacions sobre l’extrema dreta.

Més endavant, el 1979, va publicar dos articles a Interviú sobre la guerra bruta al País Basc on explicava detalladament les actuacions dels grups ultradretans, i poc després ETA va matar dos dels individus mencionats en la seva investigació.

El 1981, l’Audiència Nacional el va condemnar a set anys de presó per “imprudència temerària” com a autor. Vinader es va exiliar i no va tornar a Catalunya fins al 1984; després de passar un mes i mig empresonat a Carabanchel, el Govern espanyol el va indultar impulsat per la mobilització de la professió i de agents socials i polítics.

Diplomat el 1973 per l’Escola Oficial de Periodisme, Xavier Vinader va col·laborar en mitjans locals de la seva ciutat com Diari de Sabadell, Radio Juventud de Sabadell i les revistes Can Oriach i TS. Posteriorment va treballar en mitjans com La Vanguardia, El Correo Catalán, Tele Express, Europa Press, Primera Plana, Por Favor o El Temps. Com a reporter va cobrir entre d’altres, la guerra de l’Afganistan, la Revolució dels clavells a Portugal i el final de la guerra entre Rússia i la Xina.

Vinader també va ser membre de l’equip directiu del grup Zeta des del 1978, i president internacional de Reporters sense Fronteres fins al 1993.

El 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el 2011 la Medalla de la Ciutat de Sabadell al Mèrit Periodístic. Va lliurar el seu arxiu al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona. 

La seva trajectòria va quedar recollida en el documental Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta, una producció d’Antàrtida Films en col·laboració amb TV3 i 13 Productions estrenada el passat febrer al Sense ficció de la cadena pública. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram