El Col·legi de Periodistes i la Universitat Pompeu Fabra acullen de divendres a diumenge la sisena Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG, per les seves inicials en castellà), en la qual participen més d’un centenar de professionals de més de 20 països. És el primer cop que aquest esdeveniment biennal se celebra a Barcelona.

El programa comprèn diversos debats, ponències i taules de treball al voltant de la visió de gènere als mitjans de comunicació. La trobada serveix per marcar els objectius de la Xarxa dels propers anys, a més de per denunciar situacions de violació de drets humans, aportar els treballs realitzats en cada territori i denunciar la invisibilitat de la tasca femenina; la feminització de pobresa al món; el dret a viure en pau i sense violències, així com també els drets de les periodistes i la seva discriminació en els mitjans.

Com a avantsala de la RIPVG, dijous i divendres se celebra la reunió de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere a l’Institut Europeu de la Mediterrània, i la reunió de la Xarxa GAMAG-Europe (The Global Alliance for Media and Gender) al Col·legi de Periodistes.

La feminització del periodisme

“Els mitjans són la millor arma per treballar per a la igualtat i els drets de les dones són els drets humans”, va assenyalar aquest dimecres Teresa Carreras, representant de la GAMAG-Unesco, tot i que encara “queda molt per fer” al respecte. “Venim de la lluita del periodisme feminista, una lluita antiga que avui agafa noves formes a través de les xarxes”, va ressaltar Montserrat Minobis, presidenta de la Xarxa Catalana de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere: “Inevitablement, el periodisme és un lloc de lluita política”, va reblar.

“Vivim un procés de feminització del periodisme, i tot i que pugui semblar que és una bona notícia per la visibilitat de les dones, s’acaba traduint en una precarització de la feina i en baixar els salaris”, va denunicar Zuliana Laines, presidenta de la Xarxa a Perú. “Cada vegada més és més habitual que una periodista d’investigació sigui atacada des d’una vessant personal o familiar, això també és violència”, va lamentar.

“Aquestes jornades no són només per denunciar els problemes i queixar-nos, sinó per fer una contribució i també dir tot el que s’ha assolit des d’una perspectiva feminista”, va destacar Dionysia Vovou, de la Xarxa Mediterrània de Grècia, qui va remarcar el “caràcter sexista dels mitjans”. Per a Liliana Hendel, Liliana Hendel, coordinadora internacional de la Xarxa a Argentina, les jornades són “la possibilitat de pensar junts i juntes un món més equitatius i igualitari”.

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) forma part de la RIPVG des de la seva fundació (la tardor de l’any 2005), de la Xarxa estatal (l’estiu del mateix any), de la Xarxa Mediterrània (el 2007) i des de fa pocs mesos de la fundació de la Xarxa GAMAG-Europe.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram