Aquest dissabte, a les 11 h, s’inaugura al Districte de Sant Martí la plaça Josep Maria Huertas Claveria dedicada al periodista mort fa sis anys, situada davant del Centre Cívic Can Felipa, entre els carrers Bilbao, Pallars i Marià Aguiló.

La plaça de Huertas Claveria, pioner en el periodisme de barri, està ubicada al seu barri adoptiu, el Poblenou, on va destacar com a activista veïnal, impulsant la creació de l’associació de veïns, l’Arxiu Històric i l’Ateneu Popular de la Flor de Maig.

Huertas Claveria es va convertir en un símbol del periodisme després de passar vuit mesos a la presó Model, condemnat el 1975 en un consell de guerra per un reportatge publicat al diari Tele/Epress. La mobilització de la professió va desembocar en la primera vaga de la premsa a Barcelona i la primera manifestació legal des de la Guerra Civil.

Precisament, l’Associació de Veïns del Poblenou i l’Arxiu Històric han publicat una edició limitada de 200 facsímils que reprodueixen el número 118 de la històrica revista local Quatre Cantons, d’agost del 1975, realitzat en solidaritat amb Huertas Claveria i que no es va arribar a distribuir. Paral·lelament s’han editat dues publicacions més en homenatge al periodista: Guia informal de la Barcelona dels anys 70, i Josep M. Huertas Claveria i els barris de Barcelona. Antologia de reportatges (1964-1975).

L’acte d’inauguració de la plaça està organitzat per l’Ajuntament i la Comissió Ciutadana Huertas Claveria, formada per la FAVB, l’AVV de Poblenou, la revista La Veu del Carrer, l’Arxiu Històric del Poblenou, així com amics del desaparegut periodista.