La Federació Europea de Periodistes (FEP) celebra aquest dimecres la setena edició de la jornada Stand Up For Journalism. Enguany, l’organització que agrupa els sindicats europeus de periodistes ha volgut centrar la jornada en la lluita contra la creixent concentració en la propietat dels mitjans i el seu impacte en la qualitat del periodisme i de les condicions de treball dels seus professionals.
“Nous actors com Google amenacen no només el pluralisme en els mitjans, sinó cada cop més la supervivència de molts periodistes freelance que sovint només s’enfronten a un empresari, especialment a nivell local”, assenyala la FEP. A més, la Federació alerta que diversos magnats estan adquirint mitjans de comunicació. “En pràcticament tots els països de l’est i el sud-est d’Europa, aquells involucrats en els mitjans també ho estan en altres negocis. Tots ells influeixen en el control editorial o promouen una ideologia política”, alerta.
La FeSP demana regular la concentració
La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) se suma a la jornada denunciant que la concentració de la propietat dels mèdia en poques mans “provoca una evident reculada en el pluralisme i perjudica la qualitat de la informació”. La FeSP recorda que, a l’Estat, prova d’aquesta concentració són Atresmedia i Mediaset, grups que acaparen el 60% de les audiències televisives i el 87% dels ingressos publicitaris.
La Federació remarca que, a l’Estat, la situació “s’agreuja” perquè no hi ha cap llei que reguli el dret a la informació i el periodismes professional. Per això, demana al Govern espanyol i als grups parlamentaris que promoguin amb “urgència” una legislació en aquestes matèries. “No hauran d’inventar res, només analitzar les normatives que existeixen en altres països i traslladar-les a Espanya”, apunta.
La FeSP també convida l’Executiu i els parlamentaria a “ser més ambiciosos” i “inspirar-se” en les legislacions que s’estan aprovant en diferents països d’Amèrica Llatina regulant la concentració en la propietat de mitjans. En aquest sentit, recorda que alguns països han incorporat “mesures tan democràticament recomanables” com distribuir l’espai radioelèctric a parts iguals entre operadors públics, privats i tercer sector.