Radiotelevisió Valenciana (RTVV) va comunicar al llarg de dissabte, per correu electrònic, l’acomiadament de 843 treballadors de la televisió pública en el marc de l’ERO aprovat a l’agost. Dels afectats, uns 430 deixaran la feina entre aquest dimecres i el 7 de març, mentre que la resta ho farà entre juny i agost. Així doncs, Canal 9 quedarà amb 324 treballadors. L’expedient de regulació de l’ens ha afectat un total de 1.131 persones d’una plantilla de 1.695, una mica menys de les 1.198 previstes a l’estiu.

La setmana passada, l’empresa havia avisat els representants sindicals que dissabte comunicaria els acomiadaments per correu electrònic. Des de bon matí, alguns dels treballadors van anar informant des dels seus comptes personals a Twitter que havien resultat afectats per l’expedient, mentre la xarxa bullia contra la mesura i les formes.

“Carnisseria”

El comitè d’empresa va assegurar que l’ERO era conseqüència de la “nefasta i corrupta gestió” realitzada per les diferents direccions nomenades pel PP des del 1996. A més, va denunciar “l’arbitrarietat” d’un procés que segons els sindicats “ni tan sols ha respectat els criteris abusius” que la direcció havia imposat.

Entre els afectats hi ha treballadors amb les oposicions guanyades i una llarga trajectòria, “amb especial acarnissament amb els professionals que l’any 89 van posar en marxa l’empresa”. Els representants de la plantilla també van denunciar que els executors “no han tingut miraments” ni amb persones amb discapacitat ni amb parelles els dos membres de la qual treballaven a l’empresa, i que “han perseguit fins la porta d’eixida els treballadors que al llarg d’estos anys s’han significat en la defensa dels llocs de treball i la qualitat de l’emissió”.

El comitè troba “escandalós” el fet d’haver despatxat aquest dissabte dues de les tres denunciants dels abusos sexuals de l’excap de personal, Vicente Sanz (la tercera ja havia estat despatxada a la ràdio amb anterioritat), i qualifica de “sorprenent” que s’hagi acomiadat dos membres del consell d’administració que van ser escollits per àmplia majoria recentment.

Emissió “en perill”

“A banda d’una carnisseria personal i sindical, l’aplicació de l’ERO es el cop de gràcia a la producció pròpia de RTVV, en deixar sense treballadors la majoria dels  programes i comprometre la continuïtat dels informatius”, assegura el comitè d’empresa. “La falta de planificació se centra especialment en el departament tècnic, en el qual els acomiadaments s’han fet sense cap previsió  i posen en perill la pròpia emissió de la cadena”, adverteix.