Les retallades s’estenen al grup Prisa. Canal+ va comunicar aquest dijous als treballadors la intenció de reduir-los el salari un 10%, a més de retallar prestacions com la subvenció per menjador i transport.

L’anunci arriba pocs dies després que la direcció d’ASIP, l’empresa de serveis de tecnologies de la informació dels mitjans de Prisa, presentés un ERO per al 50% de la plantilla i una rebaixa del sou també del 10% per a la resta. Així doncs, no es fa difícil vaticinar que les properes setmanes les retallades continuaran en altres empreses del grup.

La direcció ha justificat la retallada salarial a Prisa TV per la situació econòmica que travessa, amb unes pèrdues de gairebé 60 milions d’euros durant els nou primers mesos de 2013. A més, assegura que, abans de plantejar-ho al comitè d’empresa, havia “reduït fins on ha estat possible tots i cadascun dels costos d’explotació, inclòs el salari de l’equip directiu”. Segons l’empresa, l’única partida que fins ara no s’havia tocat eren els salaris dels treballadors a conveni.

Canal+ assegura que la rebaixa del 10% seria provisional fins que es tornessin a obtenir els “beneficis suficients que confirmin la tendència positiva del negoci”, els quals xifra en 125 milions d’euros durant dos anys seguits. Segons la direcció, si a mig termini el mercat “es comporta de la manera esperada”, es pot aconseguir.

Càstig desmesurat

El comitè d’empresa de Canal+ considera que la retallada és un “càstig efectiu i desmesurat” a la plantilla per ser “díscols” en la seva resistència a una rebaixa voluntària dels salaris, segons han afirmat a Servimedia. “Els incerts estalvis que es poguessin obtenir en poc o en res ajudarien a la millora del resultat econòmic degut únicament a una més que dubtosa gestió empresarial”, afegeixen els representants dels treballadors.

El passat maig, la plantilla ja va fer vaga per protestar contra les retallades que volia imposar l’empresa, aleshores del 7% del sou. En aquella ocasió, el comitè va rebutjar la rebaixa, i entre altres arguments, va remarcar que els 850 treballadors del conveni (el 84%) suposen el 70% de la despesa salarial, mentre que els 114 directius fora de conveni (el 16%) generen el 30%.