El ministre de Justícia, Rafael Catalá, considera que és necessari “sancionar amb fermesa” aquells que filtrin informacions de casos sota investigació judicial, però també planteja “traslladar la sanció al mitjà o imposar l’obligació de la no publicació” per protegir la confidencialitat i la presumpció d’innocència. Així ho va exposar aquest dimecres en una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona.

Segons Catalá, s’hauria de debatre sobre “on es posen els controls” en els casos de filtracions d’investigacions judicials o sota secret de sumari, si en qui passa la informació o qui la publica, “si de veritat ens creiem que és bo no vulnerar el principi de presumpció d’innocència”.

Posteriorment, el ministre va voler puntualitzar que la mesura no estava en l’agenda del Govern espanyol ni en les reformes legislatives en marxa ni el programa electoral del PP; que les seves paraules havien estat una “reflexió” que la societat i els poders públics haurien d’analitzar, i que el seu plantejament “no té res a veure amb penalitzar” els mitjans de comunicació.

“No estaria malament que reflexionéssim si ho estem fent bé, si estem garantint junt amb el dret a la informació els drets de presumpció i a la intimitat”, va afirmar.

El precedent de Gallardón

Les reflexions de Rafael Catalá no són cap novetat. El seu antecessor, Alberto Ruiz-Gallardón, fa dos anys ja es va expressar en un sentit similar per justificar que la reforma de la Llei d’enjudiciament criminal inclogués responsabilitats penals per als qui difonguessin informació reservada sobre un procés obert sense autorització del jutge, cosa que al final no va tirar endavant. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram