Un estudi sobre la cobertura periodística i la imatge de Catalunya en deu diaris internacionals de referència indica que el 2020 va perdre presència única respecte de l’any anterior. Així es desprèn del treball elaborat pel Grup de Recerca en Comunicació Asterisc* de la Universitat Rovira i Virgili encarregat pel Diplocat.

L’any passat, els deu diaris analitzats van publicar 1.021 peces periodístiques on apareixia citada Catalunya en general, de les quals 322 com a protagonista. El diari amb més informacions sobre Catalunya va ser The Guardian (247) i el que menys The Washington Post (18). Durant el 2020, Catalunya només va aparèixer una sola vegada en portada, concretament al Corriere della Sera.

Comparat amb el 2019, va incrementar la xifra de mencions genèriques a Catalunya (de 584 a 1.021), però va disminuir la de peces on Catalunya és protagonista única (del 50% al 31,54%). Els autors de l’informe assenyalen que això segurament és degut al fet que molts articles sobre la Covid-19 van esmentar Catalunya només com a referència geogràfica.

De fet, la principal temàtica que apareixia relacionada amb Catalunya l’any passat als mitjans analitzats va ser la Covid (50,54%), seguida dels esports i els temes culturals. Per la seva part, els temes relacionats amb el procés independentista van ocupar el quart lloc, amb un 7,19% del total. El 39,7% de les peces sobre Catalunya es van ubicar a la secció internacional, i un 18,31% a la d’esports.

El gènere més emprat en els articles va ser l’informatiu (75,33%) i el de menor freqüència l’opinatiu (6,17%). L’estudi indica que l’escassa presència d’articles d’opinió en relació a Catalunya mostra que es tractava d’un tema amb poca rellevància durant el 2020.

Els principals marcs interpretatius de les notícies de caire polític van ser tres: Catalunya i Espanya són dos bàndols en conflicte (majoritari); la situació política catalana com una realitat en moviment, i Catalunya i Espanya són dues forces en tensió permanent i amb possibilitat de ruptura.

Les deu capçaleres analitzades, són: The Washington Post i The New York Times (Estats Units), The Guardian i The Daily Telegraph (Gran Bretanya), Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung (Alemanya), Corriere della Sera i La Repubblica (Itàlia), i Le Figaro i Le Monde (França).

El Diplocat monitoritza la presència de Catalunya a la premsa internacional des de 2019.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram