CAT RADIO BAR-MING és el nom d’una emissora situada a la població de Madina —capital administrativa de Tonko Limba, al districte de Kambia, al nord-oest de Sierra Leone— que ha començat a emetre en període de proves vuit hores al dia.

La seva posada en marxa, iniciativa de Pemi Fortuny, excantant de Lax’n’Busto, hi ha col·laborat Catalunya Ràdio aportant material tècnic i assessorament sobre el disseny del local.

Situada en una de les àrees més pobres del país, a prop de la frontera amb Guinea, l’emissora es preveu que s’inauguri a principis del 2011, i basarà la seva programació en la sanitat, l’educació i la comunicació entre les diferents localitats per convocar reunions o avisar de qualsevol incidència.

Segons explica Catalunya Ràdio, l’emissora de Sierra Leone és una de les més escoltades del territori i ha contribuït a canviar una llei del país que només permetia la instal·lació d’una ràdio comunitària per província. Arran del conveni amb COMIUM (companyia africana de telefonia mòbil) s’ha pogut construir una torre de 80 metres al costat de l’emissora i s’ha instal•lat l’emissora.

En un principi, l’àrea de cobertura de CAT RADIO BAR-MING abastava un territori on viuen entre 150.000 i 180.000 persones, però gràcies al suport obtingut i a l’orografia del país, l’emissora ara la poden arribar a sintonitzar més de tres milions.

A causa a la limitació de recursos de la gent del nord del país —ja que no hi ha electricitat pública fora de la capital—, la gent només pot recórrer a la ràdio com a mitjà de comunicació, i només poden escoltar dues o tres emissores comercials.

La idea d’instal·lar-hi una emissora de ràdio va néixer durant el viatge que Pemi Fortuny va fer fa cinc anys a Sierra Leone i després d’una conversa que va tenir amb Chema Caballero, un missioner que va dirigir un programa de rehabilitació dels anomenats “nens soldats” d’aquell país.

El projecte ha tirat endavant, segons explica Catalunya Ràdio, després de grans esforços dels habitants de Madina i també gràcies a les donacions de moltes persones i entitats catalanes. En aquest sentit, la fundació Esport Solidari Internacional (ESI) ha canalitzat l’ajuda econòmica i logística amb l’experiència obtinguda després de la construcció, fa uns anys, d’un camp de futbol en aquesta població del nord de Sierra Leone.