La paritat tècnica en la programació de televisions i ràdios generalistes de Catalunya (quan es registra entre el 40 i el 60% de dones) només l’assoleix Catalunya Ràdio. En concret, el 2024, un 40,1% de les intervencions en el conjunt de la programació de Catalunya Ràdio va ser de dones. Per la seva part, TV3 va registrar un 38,4% d’intervencions de dones; betevé un 36,4%; TVE Catalunya el 35,4%, i RAC1 un 26,1%. Així ho indica un nou informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.
Pel que fa al cas concret dels informatius diaris, cap dels cinc mitjans generalistes arriba a la paritat. En concret, a TVE Catalunya la presència de dones en els informatius és del 37,3%; a betevé del 36,6%; a TV3 del 35,8%; a Catalunya Ràdio del 34%, i a RA1 del 25,6%.
Pel que fa als informatius, només la ràdio pública avança en paritat respecte a les dades de 2023, mentre que la resta s’estanca o fins i tot retrocedeix. En concret, el 2024, Catalunya Ràdio va créixer 1,8 punts percentuals. Per la seva part, RAC1 suma dues dècimes, TV3 en perd una, i betevé tres. Finalment, TVE Catalunya recula 2,7 punts.
Pel que fa als canals temàtics analitzats, el SX3 és l’únic que supera el 50% de presència de dones en la programació, amb un 58%. Per la seva part, el 33 registra un 36,3% i Esport3 un 19,9%.
“Cal un esforç editorial perquè les dones tinguin més pes en àmbits en què la seva presència encara és lluny de la paritat”
“Les dades assenyalen una aturada de la representació progressiva que ha tingut la dona en la informació i la programació dels mitjans generalistes. Cal, per tant, un esforç editorial perquè les dones tinguin més pes en àmbits en què la seva presència encara és lluny de la paritat, com en la política, els mitjans de comunicació, l’economia o els esports”, indica Laura Pinyol, vicepresidenta del CAC i responsable de l’àmbit de gènere.
“Que els índexs de representació només les doni com a majoritàries quan es tracta de veus ocasionals i no com a expertes en matèries d’alta qualificació professional reforça estereotips que cal combatre”, apunta Pinyol. “Una bretxa de gènere que també és molt perniciosa en temàtiques estructurals per combatre-la són, per exemple, les violències masclistes en què les dones, clarament, són el principal actor, però perpetua l’axioma que les dones parlen sobretot de temes que afecten les dones i no el conjunt de la societat”, rebla.
Com apareixen les dones?
El CAC explica que l’informe Les dones a la televisió i a la ràdio lineals: quant, com i de què parlen. Any 2024 detecta, tot i la desigualtat estructural, una sèrie d’aspectes que han contribuït a revertir estereotips i, per tant, avançar en la igualtat. En concret, l’estudi posa en valor l’augment en termes generals de les dones en camps com la ciència, la tecnologia, la seguretat i la defensa, entre altres perfils d’expertesa en què històricament han estat invisibilitzades.
Així, per exemple, les dones científiques o especialistes en tecnologia van arribar al 51,7% en la graella de TVE Catalunya i al 40% en els informatius diaris de RAC1. I les dones que formen part dels cossos i les forces de seguretat van ser el 45,5% en la programació de TV3 i el 40% en les notícies de RAC1.
En canvi, es manté la bretxa de gènere de manera transversal en tots els mitjans en els àmbits de la política, els mitjans de comunicació, l’economia, el treball i, especialment, l’esport.
L’edat va actuar de nou, en general, com a factor que va condicionar l’aparició de les dones a la televisió: la joventut es va representar sobretot amb cara de dona, mentre que es va tendir a invisibilitzar-les més que als homes quan envelleixen.
Els programes d’actualitat dels mitjans públics catalans són els més paritaris, i els diaris impresos els que menys