CEDRO (Centre Espanyol de Drets Reprogràfics) ha denunciat Google davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per “abús de posició dominant” en el mercat de l’agregació de notícies i en el de la publicitat digital.

El director general de CEDRO, Jorge Corrales, argumenta la denúncia per “garantir que els drets de propietat intel·lectual dels autors i editors de notícies no es vegin perjudicats per les pràctiques que considerem abusives i de posició dominant de Google, i que deterioren la independència, pluralitat i llibertat de premsa”.

L’entitat gestora de drets d’autoria sosté que “l’activitat abusiva” que la multinacional tecnològica estaria desenvolupant a través de Google Discover “impedeix el lliure mercat en el sector de l’agregació de continguts”.

El passat novembre, CEDRO va demandar Google davant els jutjats per per “l’impagament d’almenys 1,1 milions d’euros” en concepte de drets d’autor derivats de l’agregació de fragments de notícies de diferents edicions digitals de diaris i altres publicacions.

Corrales afirma que la negativa de Googe a remunerar els editors “perjudica directament la resta d’agregadors que sí compleixen la llei”, i entén que l’actuació de la tecnològica “aniria clarament en contra de la lliure competència”.

A més, CEDRO també ha denunciat davant la CNMC la situació de “monopoli” en el negoci de la publicitat digital per part de Google, i els efectes negatius que provoca en els mitjans de comunicació.

La situació “té conseqüències dramàtiques per a la diversitat de premsa i els valors democràtics d’un país, ja que aquesta plataforma està substituint en la cadena de valor del sector periodístic el paper que desenvolupen els editors, tant en la seva dimensió publicitària com, ara, en la difusió de continguts i els seus ingressos corresponents”, apunta Jorge Corrales.