La Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) ha qüestionat en un informe que el projecte de modificació de la Llei de la Propietat Intel·lectual contempli el “dret irrenunciable” dels editors perquè els agregadors de notícies que utilitzin “fragments no significatius” dels continguts generats pels mitjans hagin de pagar una “compensació equitativa”.

L’organisme demana “replantejar” aquesta mesura amb una anàlisi en profunditat de la normativa que permeti “reduir els possibles impactes negatius” de la regulació. Amb tot, si aquesta tirés endavant, la CNMC recomana modificar el caràcter “irrenunciable” de la compensació, així com eliminar la “reserva d’activitat” perquè siguin les entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual les que tramitin el cobrament.

Crítiques de l’AEDE

El pronunciament de Competència no ha agradat gens a l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), que titlla de “trista paradoxa” que la Comissió se situï “a favor” del gegant internacional [en referència a Google], la posició de domini del qual ha estat considerada abusiva per la Unió Europea, i en contra dels diaris espanyols, que sí tributen, inverteixen i creen ocupació a Espanya”.

L’AEDE també critica que la CNMC “utilitzi de forma literal les instruccions de Google com a exemple perquè els periòdics que ho desitgin puguin desagregar els seus continguts”. A més, assegura que l’informe “contradiu” les opinions expressades al març pel president de la Comissió, José María Marín, qui “demanava als gegants de la xarxa ‘assumir que la informació no és gratuïta’”.

Per als editors, el “dret d’irrenunciabilitat” que recull el projecte de llei és l’única manera de defensar els petits mitjans davant Google.