Divendres, el ple del Consell de la Generalitat va nomenar Alejandro Reig de la Rocha “suplent del titular de la direcció general” de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), i dilluns es va incorporar al càrrec sense perdre temps: va signar 282 acomiadaments més de l’ERO de 1.198 treballadors, continuant el camí iniciat pel seu antecessor, José López Jaraba, i seguint al peu de la lletra les directrius per les quals se l’ha fitxat. Dels nous acomiadaments, 101 pertanyen a la ràdio, i la resta a l’ens.

El mateix dilluns, Reig, Jaraba i el secretari general de RTVV, Juan Prefaci, van tenir una breu trobada amb els representants dels treballadors, que van demanar que s’ajornés la signatura de qualsevol acomiadament fins que l’Audiència Nacional es pronunciï sobre les demandes col·lectives contra l’expedient de regulació. No els va fer cas.

Per als sindicats, el nomenament de Reig no s’ajusta a la llei, per la qual cosa considerarà nuls tots els acomiadaments signats per Reig i els portaran als jutjats.

ACICOM denuncia la Generalitat per prevaricació

Actualment, RTVV està en un període de transició en el que conviuen dues estructures: l’antiga, nascuda per la Llei ja derogada i que està en vies de dissolució, i l’aprovada al juliol, en procés de naixement. Però el nomenament de Reig com a director general no ha seguit el que diuen ni l’una ni l’altra, segons denuncien experts, treballadors, sindicats, oposició i associacions.

La normativa del 1984 especifica que el director general l’ha de nomenar el consell d’administració de l’ens, en primera votació per dos terços de vots favorables, i si no en segona per majoria absoluta. El Consell de la Generalitat només podria designar-lo si el consell d’administració no arribés a un acord, però en tot cas haurien de passar 45 dies des de la renúncia del director general. En el cas de Reig, no ha passat pel consell d’administració i ha transcorregut poc més d’una setmana des de la dimissió de Jaraba.

En canvi, la nova normativa estableix que seran les Corts valencianes les que triaran la direcció general de RTVV a proposta dels grups parlamentaris, i els candidats han de comparèixer prèviament davant la comissió de control de l’ens. Un cop aprovat per les Corts (en primera votació amb tres cinquens dels vots de la cambra o en segona amb majoria absoluta), el consell d’administració de RTVV procediria al seu nomenament. En el cas d’Alejandro Reig, el seu nomenament no ha passat per les Corts, sinó que l’ha fet directament el Consell.

Davant d’aquesta situació, José Ignacio Pastor, president de l’Associació de Consumidors (ACICOM) i exmembre del consell d’administració de RTVV, va presentar el passat dijous una denúncia contra el Consell de la Generalitat per “prevaricació”. La va realitzar un dia abans del nomenament de Reig perquè el jutge el suspengués cautelarment, cosa que no va fer.

Vuit motius per impugnar l’ERO

En la denúncia, Pastor recorda que hi ha una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia, del febrer del 2010, on es declarava nul el nomenament de Pedro García com a director de RTVV per haver-se saltat la normativa vigent.

Els serveis jurídics de la Generalitat, però, s’emparen en el nomenament de López Jaraba, per al qual es va utilitzar el mateix mètode perquè substituís com a “suplent” Pedro García, qui va dimitir per la seva vinculació al cas Gürtel. Així, Reig ha estat nomenat “suplent del titular de la direcció general” per intentar burlar les irregularitats.

Amb tot, a banda del nomenament de la direcció general, podria haver-hi fins a set motius més pels quals es podria impugnar l’ERO de la radiotelevisió valenciana, segons publica el digital ValenciaPlaza. Això sense comptar amb les demandes col·lectives presentades pels sindicats, que aquest dijous tenen vista a l’Audiència Nacional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram