El Jutjat Penal número 26 de Barcelona ha condemnat a un any de presó el vicepresident de Democracia Nacional, Pedro Chaparro, per un delicte contra l’exercici de drets fonamentals i llibertats públiques, quan el 12 d’octubre de 2015 va animar a agredir el fotoperiodista Jordi Borràs, segons ha avançat elMón.

La sentència també imposa al líder ultradretà una multa de 1.800 (que en cas de no fer-se efectiva se substituirien per tres mesos de privació de llibertat), així com la prohibició durant dos anys d’aproximar-se a menys de 1.000 metres de distància de Borràs, al seu domicili, lloc de treball o qualsevol lloc que freqüenti, i també de comunicar-s’hi per qualsevol mitjà o procediment, incloses les xarxes socials.

A més, durant dos anys Chaparro tampoc podrà assistir a concentracions i manifestacions públiques a Catalunya convocades per diverses organitzacions d’extrema dreta, entre elles Democracia Nacional.

Per altra banda, la jutgessa ha absolt Pedro Chaparro i Jorge del Valle dels delictes de coaccions i amenaces. La Fiscalia especial de delictes d’odi i discriminació de Barcelona demanava cinc anys de presó per al primer i tres per al segon.

Els fets

El 12 d’octubre de 2015, en la manifestació pel Dia de la Hispanitat convocada per diversos grups d’ultradreta que anava de plaça Espanya a Montjuïc, Chaparro, acompanyat per Del Valle, que exercia de cap de seguretat de l’acte, va assenyalar i insultar per megafonia el fotoperiodista, qui estava seguint la marxa per feina, i va haver de fugir.

Un cop a Montjuïc, el dirigent de Democracia Nacional va convidar els assistents a agredir el fotoperiodista. “Abans de la marxa hem vist per allà aquesta rata, en Jordi Borràs. Us demano a tots que mireu al voltant vostre, i si hi és, li claveu un clatellot: no gaire violent, no sigui que us detinguin; claveu-li una bona hòstia i que se’n vagi”, va dir entre els aplaudiments dels assistents, que van començar a corejar insults contra el reporter gràfic.

En dies posteriors, es va iniciar una campanya amb missatges amenaçadors contra Borràs a través de les xarxes socials i amb pintades en localitats que el reporter gràfic sovintejava.

Cal recordar que, actualment, Chaparro resta pendent d’entrar a presó per la condemna a quatre anys per l’assalt al Centre Cultural Blanquera en la Diada de 2013, Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid.