El Jutjat Penal número 20 de Madrid ha condemnat el periodista Eduardo García Serrano i Intereconomía TV (aquesta de manera subsidiària) a pagar una indemnització de 18.000 euros i una multa de 3.240 euros per un delicte d’injúries greus amb publicitat contra Marina Geli. La Fiscalia havia demanat una indemnització de 20.000 euros i una multa de 3.600.

Els fets es remunten al 3 de juny del 2010, quan el col·laborador d’El gato al agua va titllar l’aleshores consellera de Salut de “guarra” i “zorra repugnant” pel web sobre sexualitat del Departament. Geli va denunciar el periodista i la cadena, perquè el conductor del programa va permetre els insults sense intervenir.

Malgrat posteriorment García Serrano es va disculpar, la diputada socialista va tirar endavant amb la denúncia perquè no es repeteixin aquesta mena de fets.

“Victòria moral”

En roda de premsa, Marina Geli ha qualificat la sentència de “victòria moral i ètica”, i ha assegurat que, quan sigui ferma, destinarà els diners a “usos socials”. Segons l’exconsellera, hi ha “línies vermelles” que no es poden traspassar, i considera que la sentència “és un precedent per establir que els límits de la llibertat d’expressió són els insults”.

La sentència considera provat que Eduardo García Serrano va insultar Geli amb la “intenció d’atemptar contra la fama i la dignitat” de la diputada. El magistrat argumenta que, en cas de conflicte entre la llibertat d’expressió i el dret a l’honor, la jurisprudència preveu que es puguin usar “expressions dures o desagradables”, però no frases “formalment injurioses o simplement vexatòries” i, per tant, n’exclou els insults.

Un home cristià

Durant la vista, celebrada a l’octubre, García Serrano va argumentar que els seus comentaris estaven motivats per les discrepàncies polítiques i en el fet que ell és un “home cristià”, i va assegurar que es dirigien a la política del Departament i no a la seva titular. La sentència, però, considera que les frases del periodista van “més enllà” de la desqualificació professional i entren de ple en el terreny personal.

El jutge tampoc accepta la justificació que els comentaris eren fruit de “l’acalorament d’un debat en directe”, com va assenyalar. “Estem davant uns insults tan greus i tan patentment encaminats a desprestigiar a la seva víctima que no hi ha cap dubte per qualificar-ho com injúries greus”, apunta la sentència.

A banda de la multa i la indemnització, el Jutjat obliga tant el periodista com la cadena, a través de tots els seus mitjans de comunicació, a informar del contingut de la sentència “en temps i forma”.