Tots els grups parlamentaris han acordat de manera unànime tornar al consens a l’hora d’elegir els òrgans de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, tal com passava abans de la reforma de febrer de 2012.

La modificació de les lleis audiovisuals ha estat fragmentada per prioritzar la reforma de la governança de la CCMA, i evitar que aquesta quedés encallada en el debat sobre el model dels mitjans públics.

La proposició de llei elaborada en ponència conjunta, admesa a tràmit per la Mesa del Parlament el 28 de juliol, estableix que els consellers de la CCMA i el CAC siguin nomenats amb el suport de dos terços de la cambra (ara es pot fer amb majoria absoluta en segona volta) i a proposta d’un mínim de tres grups parlamentaris (en l’actual llei del CAC són dos, i la de la CCMA no ho determina).

Durant la tramitació de la proposició de llei s’ha d’acabar de definir el nombre de consellers, que en el text s’indica que serà d’entre cinc i set (actualment són sis en cada òrgan de govern).

El que sí s’especifica és que els membres d’ambdós òrgans de govern queden subjectes al règim retributiu dels alts càrrecs de la Generalitat.

Procés de selecció públic

Una altra novetat és que, per a l’elecció del consell de govern de la Corporació, el CAC haurà de regular, convocar i resoldre un procediment públic de selecció de candidatures, les quals hauran de presentar un projecte de gestió. En la normativa actual, el Consell de l’Audiovisual es limitava a emetre un informe sobre la seva capacitat i idoneïtat per ocupar els càrrecs.

La modificació de la llei també determina que el nomenament del personal directiu de la Corporació i de les empreses filials s’haurà de fer d’acord amb un “procediment de presentació i selecció de candidats” anàleg al de la tria de membres del consell de govern. Actualment, aquests nomenaments, entre els quals els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, es realitzen a proposta de la presidència.

La participació dels treballadors de la CCMA

En la tramitació de la proposició de llei s’haurà de determinar si s’incorpora una representació dels treballadors en el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, tal com reclamen els seus professionals.

El que sí fa la modificació de la Llei de la CCMA és afegir deures al consell de govern, que haurà d’elaborar, executar i avaluar un pla que fomenti la participació de la plantilla en l’elaboració de l’estratègia empresarial i en l’organització dels processos productius.

A més, el text la proposició de llei també estableix que la direcció de la Corporació ha de garantir la participació dels representants dels treballadors en l’informe previ perceptiu del contracte programa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram