La Vanguardia, l’Obra Social “la Caixa” l’Observatori Cultural de Gènere han obert la convocatòria de la segona edició del Premi de Periodisme María Luz Morales, el qual té per objectiu incentivar treballs que versin sobre l’apoderament de les dones en qualsevol dels seus vessants.

El guardó consta de dues modalitat: el premi a un article periodístic publicat en suport paper o digital, dotat amb 4.000 euros, i un accèssit per a treballs breus apareguts en altres formats digitals (vídeos, webdocs, podcasts, etc.), dotat amb 1.500 euros.

Els treballs han d’haver estat publicats durant el 2016 i poden ser en qualsevol de les llengües de l’Estat. El termini de presentació finalitza el 31 de gener i els guanyadors es donaran a conèixer a la primavera.

Els impulsors del Premi María Luz Morales tenen “especial interès” en distingir treballs originals, que facin propostes en clau positiva i amb visió de futur.

La primera edició del premi la guanyadora va ser la sociòloga i escriptora Patrícia Soley-Beltran, per l’article Política eres tú, publicat a El País Semanal, mentre que l’accèssit es va atorgar al reportatge multimèdia Burkina Faso: las abuelas solares, de Benoît Cros, publicat a eldiario.es.

María Luz Morales

El guardó, impulsat l’any passat, ret homenatge a la periodista i escriptora María Luz Morales (La Corunya, 1889 – Barcelona, 1980), la primera dona que va dirigir un diari a l’Estat, La Vanguardia.

Amb l’esclat de la Guerra Civil i la fugida a l’exili d’Agustí Calvet ‘Gaziel’, el comitè obrer que va assumir el control del diari va nomenar com a directora l’única dona de la redacció, tasca que Morales va acceptar de manera provisional i va exercir des de l’agost de 1936 a febrer de 1937.