La comissió executiva de la Unió de Periodistes Valencians (UPV) considera que l’ERO presentat per la direcció RTVV és “brutal i desproporcionat” i suposa un “cop mortal” per a la radiotelevisió pública valenciana.

Segons l’organització, l’abast de l’expedient “posa de manifest” que no es tracta d’una mesura per retallar despeses, sinó “d’una autèntica voladura d’un model de mitjans de comunicació públics que han estat mal gestionats des de fa anys, abocant-los a una situació insostenible per la que es vol fer pagar únicament als treballadors”. En aquest sentit, assenyala que l’expedient de regulació no és res més que “una privatització encoberta”.

“Amb aquest contundent ERO, RTVV enceta un camí sense retorn cap a la degradació dels professionals en exercici i ferix greument la pluralitat que se li ha d’exigir a un mitjà de comunicació públic”, afegeix la UPV, que ha qualificat aquest dilluns de “dia negre” per a la professió.

Per tot plegat, la Unió de Periodistes Valencians exigeix que la direcció de l’ens paralitzi la proposta presentada i que s’adreci cap a una RTVV pública, en valencià i de qualitat, “objectius que no s’abastaran amb l’ERO plantejat”.

L’SPC alerta del precedent per a la resta

Per la seva part, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) s’ha solidaritzat amb els treballadors de RTVV davant la “brutal agressió” que suposa l’expedient presentat “contra la plantilla, la viabilitat de l’empresa i el conjunt de la societat valenciana”.

L’organització remarca que la mesura arriba després que el PP hagi canviat la llei de l’ens “a la seva mida” per “deconstruir” el model públic de RTVV, i alerta que constituirà un “precedent” de cara al conjunt de les radiotelevisions autonòmiques.

En aquest sentit, l’SPC alerta dels “greus perills” de l’aliança entre CiU i PP en l’àmbit audiovisual, que ja té un “primer avís local en el desmantellament” del model de COMRàdio, la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i lamalla.cat.