Aquest dilluns, el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) van comparèixer davant la comissió del Parlament que estudia la ponència de la Llei electoral. Ambdues organitzacions es van mostrar contràries a l’actual sistema de blocs informatius durant les campanyes electorals i van defensar que prevalguin els criteris periodístics per damunt de les quotes parlamentàries. A més, van remarcar que els blocs electorals cronometrats i ordenats vulneren el dret a la informació.

Durant la compareixença, alguns diputats van expressar que calia establir algun control als professionals de la informació amb l’argument que no estan lliures d’ideologia. “Els periodistes som els pianistes i n’hi ha d’altres que escriuen les partitures i actuen com a directors d’orquestra”, va respondre el degà del Col·legi, Josep Maria Martí, tot recordant que no era el CPC qui nomenava els directors dels mitjans, ni els editors ni els caps d’informatius.

A banda, també es va defensar davant la comissió que es posi fi a la pràctica per part dels partits de facilitar les imatges de campanya, així com a les rodes de premsa sense preguntes.