6,4 milions de persones són usuàries d’almenys una xarxa social a Catalunya, el 95% de la població major de 16 anys. Així ho indica el segon Estudi de les xarxes socials a Catalunya 2024, presentat aquest dijous pel Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya i l’agència Imagina.

En l’anterior estudi, de 2023, les persones usuàries eren 6,1 milions. “Aquest creixement reflecteix una tendència positiva en l’adopció d’aquestes plataformes digitals, contrastant amb la davallada general d’usuaris a Espanya”, assenyalen els autors. En el conjunt de l’Estat hi ha 39,7 milions d’usuaris actius en xarxes socials, una reducció del 2,5% respecte de 2023.

“L’augment d’usuaris suggereix una major integració d’aquestes plataformes en la vida digital dels catalans. Catalunya segueix una evolució ascendent, reflectint una major estabilitat o creixement en l’ús digital”, conclou el treball.

2,3 hores diàries de mitjana

L’estudi també indica que el temps d’ús de xarxes socials és de 2,3 hores diàries de mitjana per al conjunt d’enquestats, quan en l’anterior informe eren 2,2 hores. A més, la mitjana catalana es manté per sobre de la resta de l’Estat i Europa, on el temps d’ús diari oscil·la entre 1,5 i 2,2 hores.

En el nou treball, per a la franja de 16-30 anys l’ús diari és de 3,2 hores; la de 31-45 anys és de 2,62 hores; la de 46-65 anys és de 2,04 hores, i per als majors de 66 anys és d’1,6 hores diàries de mitjana.

Així doncs, els joves dediquen el doble de temps que les persones majors de 66 anys, una dada que “reflecteix no només una qüestió tecnològica, sinó també cultural i generacional”.

WhatsApp és manté com la més utilitzada i Instagram com la preferida

WhatsApp continua sent l’aplicació d’ús habitual entre els catalans amb 6,1 milions d’usuaris, seguida de YouTube amb 4,9 milions; Instagram amb 4,8; TikTok amb 3,8; LindekIn 1,1 milions; Facebook 2,3; i X amb 0,6. En les quatre franges d’edat establertes en l’estudi, WhatsApp és la més utilitzada.

En comparació amb l’anterior estudi, es destaca el creixement de TikTok i LinkedIn, i també guanyen usuaris WhatsApp i Instagram. Per la seva part, Facebook i X en perden.

L’ordre canvia pel que fa a les preferències de les persones usuàries. Instagram es manté com la xarxa escollida pel 43% de les enquestades, seguida de WhatsApp (19%), TikTok (16%), YouTube (9%), Facebook (8%), LinkedIn (3%) i X (2%).

Evolució dinàmica

Els autors de l’estudi conclouen que el panorama de les xarxes socials a Catalunya mostra una “evolució dinàmica” caracteritzada pel domini de les plataformes de Meta. A més, s’observa un canvi generacional “significatiu”, on els joves prefereixen més Instagram, mentre que Facebook manté la seva popularitat entre els usuaris de més edat.

El treball també conclou que es detecta una “transformació clara” en les preferències dels usuaris catalans, amb “una tendència evident cap a plataformes més dinàmiques, visuals i interactives, deixant enrere les xarxes socials més tradicionals i estàtiques”.

El segon Estudi de les xarxes socials a Catalunya 2024 s’ha presentat aquest dijous al Palau Robert de Barcelona en el marc d’El Mirador Indiscret que organitza mensualment Col·legi del Màrqueting i la Comunicació. L’acte ha estat presentat per la seva gerent, Mireia Rigol, i ha comptat amb la ponència de Dani Casanovas, conseller delegat d’Imagina.

L’estudi s’ha elaborat a partir d’una mostra de 3.720 persones majors de 16 anys enquestades del 3 al 28 de desembre.

6,1 milions de catalans són usuaris habituals d’almenys una xarxa social
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram