Durant el 2018 s’ha incrementat el nombre de periodistes assassinats, empresonats i segrestats, segons constata el balanç anual de Reporters Sense Fronteres.

L’informe indica que aquest any han estat assassinats a tot el món 80 periodistes de manera intencionada a causa de la seva professió o mentre l’exercien (dades de l’1 de gener a l’1 de desembre), un augment del 8% respecte al 2017, el qual arriba després d’uns anys de reducció. Dels 80 assassinats, 63 eren periodistes professionals, 13 periodistes-ciutadans, i 4 col·laboradors de mitjans.

Pel que fa als periodistes professionals, en la darrera dècada se n’han matat 702. En aquest període, els anys menys mortífers van ser el 2017 (55 assassinats) i el 2010 (58), seguits del 2018 i el 2016 (amb 63 cadascun).

El país més letal per als informadors aquest any ha estat l’Afganistan (amb 15 assassinats), que ha superat Síria (11) i Mèxic (9). Per darrere es troben Iemen (8), Índia (6) i els Estats Units (6). RSF destaca que, per primer cop des de 2003, no s’ha registrat cap periodista assassinat a l’Iraq.

348 periodistes detinguts i 60 segrestats

El balanç de RSF també indica que hi ha 348 periodistes empresonats a tot el món, un 7% més que el 2017. Del total, 179 són periodistes professionals; 150 periodistes-ciutadans, i 19 col·laboradors de mitjans. Al capdavant dels països amb més professionals de la informació detinguts es manté la Xina (amb 60), seguida d’Egipte (38), Turquia (33), Iran (28) i Aràbia Saudita (28).

Per altra part, l’informe de Reporters Sense Fronteres comptabilitza 60 periodistes segrestats, un 11% més que l’any passat, dels quals 45 són professionals, 9 periodistes-ciutadans, i 6 col·laboradors. Els països al capdavant continuen sent Síria (31 informadors segrestats), Iemen (17) i l’Iraq (11).

Finalment, el balanç de RSF indica que hi ha tres periodistes desapareguts, un més que l’any passat.

L’odi als periodistes

“Els actes violents contra els periodistes arriben a un nivell inèdit aquest any: tots els indicadors estan en vermell”, alerta Christophe Deloire, secretari general de Reporters Sense Fronteres.

“L’odi als periodistes manifestat –i fins i tot reivindicat– per líders polítics, religiosos i homes de negocis sense escrúpols té conseqüències dramàtiques i es tradueix en un augment molt preocupant de les violacions dels drets dels periodistes. Aquests sentiments d’odi, multiplicats a través de les xarxes socials –que tenen gran responsabilitat en aquests fets–, s’usen per legitimar les agressions i debiliten, poc a poc, cada dia, el periodisme i, amb ell, la democràcia”, afegeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram