La periodista i escriptora Cristina Fallarás ha estat distingida amb la tercera edició del Premi de Periodisme María Luz Morales a treballs sobre l’apoderament de les dones i els feminismes, per l’article Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas durante 2017, publicat a Público el 9 de gener de 2018.

El text repassava cronològicament cadascun dels casos de dones assassinades a Espanya a causa de la violència masclista al llarg de 2017, indicant el nom, edat i nacionalitat de les víctimes i dels seus botxins (quan aquestes dades s’havien fet públiques) i amb un breu relat dels fets. Setmanes després de la seva publicació, 15 membres de Podem van llegir l’article al Congrés en un acte per recordar les víctimes de la violència masclista.

Per la seva part, Emanuela Zuccalà ha guanyat l’accèssit pel documental multimèdia Crossing the river. Mujeres africanas en lucha contra la mortalidad materna, publicat a l’espai Planeta futuro del web d’El País. El treball explica les històries de tres dones de tres països africans que es dediquen a lluitar contra la mortalitat durant l’embaràs o el part.

L’acte de lliurament va tenir lloc dilluns al vespre a la Casa Milà de Barcelona.

El renovat Premi María Luz Morales està convocat per l’Observatori Cultural de Gènere i la Fundació Catalunya La Pedrera amb el suport del diari Ara. Està dotat amb 2.000 euros per al premi a un article periodístic publicat en suport paper o digital, i amb 1.000 per a l’accèssit per a treballs breus apareguts en altres formats audiovisuals i digitals (vídeos, webdocs, podcasts, etc.).

El jurat estava format per Esther Vera, directora de l’Ara; Marga Viza, directora de l’àrea de cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera; M. Àngels Cabré, directora de l’Observatori Cultural de Gènere; Mavi Carrasco, de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; la sociòloga Marina Subirats (guanyadora de l’anterior edició), i els periodistes Lluís Reales i Ariadna Oltra.

Antecedents

La primera edició del premi el va guanyar la sociòloga i escriptora Patrícia Soley-Beltran, per l’article Política eres tú, publicat a El País Semanal, mentre que l’accèssit es va atorgar al reportatge multimèdia Burkina Faso: las abuelas solares, de Benoît Cros, publicat a eldiario.es.

En la segona edició el guardó se’l va endur Marina Subirats, per l’article Les raons d’Antígona, publicat a l’Ara, i l’accèssit va ser per al reportatge Ellas toman la palabra, de les periodistes Raquel Quílez i Virginai Hernández i el fotògraf Javier Nadales, publicat a El Mundo.

María Luz Morales

El guardó, impulsat el 2015, ret homenatge a la periodista i escriptora María Luz Morales (La Corunya, 1889 – Barcelona, 1980), la primera dona que va dirigir un diari a l’Estat, La Vanguardia.

Amb l’esclat de la Guerra Civil i la fugida a l’exili d’Agustí Calvet ‘Gaziel’, el comitè obrer que va assumir el control del diari va nomenar com a directora l’única dona de la redacció, tasca que Morales va acceptar de manera provisional i va exercir des de l’agost de 1936 a febrer de 1937.