Les participants en la jornada La violència masclista és notícia?, organitzada aquest divendres pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya, l’Institut Català de les Dones i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, han coincidit a reclamar un paper més actiu dels mitjans en la lluita per eradicar aquesta xacra. Més concretament, han instat els professionals de la informació a continuar en la línia actual d’explicar millor què és la violència masclista, de contextualitzar-la i, especialment, d’evitar fer-ne un tractament periodístic espectacularitzador.

“Hem d’aprofitar l’impacte tan important que els mitjans tenen en la ciutadania per poder avançar”, ha assegurat Montserrat Gatell, presidenta de l’ICD. “Convé mostrar la violència masclista com un fenomen estructural en tota la seva dimensió, com un problema social que va més enllà del fet privat, més que no pas com un seguit de fets aïllats. Cal anar més enllà del fet que commou i impacta, i incloure la veu de les dones que han patit i superat la violència, les dones expertes, i els mitjans també han d’expressar el seu compromís de lluitar contra la violència simbòlica vers les dones que poden reproduir en els seus continguts”, ha afegit.

Per a Alícia Oliver, de la junta del CPC, cal “aplicar amb màxim rigor el codi deontològic i les recomanacions específiques malgrat condicionants com la immediatesa de la informació o, sovint, la manca de recursos”. Oliver també ha instat a “fer servir la varietat de gèneres informatius i d’opinió per mantenir aquest tema a l’agenda informativa, més enllà de quan hi ha una agressió o del 25N, aprofitant les funcions divulgativa i preventiva de la informació”.

Per la seva part, Carme Figueras, consellera del CAC, ha demanat una implicació més activa contra la violència masclista, ja que, tot i que en els darrers anys “s’ha fet un esforç important” per visibilitzar-la i donar-li el tractament correcte, considera que queda “molt de camí encara per recórrer”. En aquest sentit, ha recordat que els informes del CAC mostren una millora en la sensibilització i en la informació per a la prevenció de la violència masclista, així com en el contingut de les notícies, però que malgrat tot “persisteix l’ús d’elements d’espectacularització, la identificació de persones afectades o el recurs a fonts no qualificades”.

La jornada ha comptat amb una taula rodona amb la participació de Tona Gusi, vicepresidenta i coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Catalunya i sotsdirectora de La Independent; Pilar Medina, professora de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, i Beatriu Masià, cofundadora de l’associació Tamaia-Viure Sense Violència. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram