El passat dissabte va tenir lloc la tercera Assemblea de Periodistes de Catalunya, que sota el títol Amb les retallades, on queda la informació? va analitzar la situació del sector i la realitat que viuen les empreses, la qual s’havia deixat palesa en el fòrum obert al web de l’organització els dies previs.

Una de les conclusions adoptada durant la jornada, organitzada pel Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), va ser demanar a les organitzacions sindicals que actualitzin el seu missatge i actuació a les noves realitats laborals i professionals del periodisme.

“Deliri expansionista”

Durant l’Assemblea, Fabián Nevado, assessor laboral de l’SPC, explicar que molts mitjans han aprofitat la crisi econòmica per fer reajustaments de plantilla tot i tenir beneficis, mentre que d’altres tenien deutes però no pèrdues. “Uns deutes provocats pel seu deliri expansionista”, va remarcar.

“Els gerents han pres el poder a les redaccions i les contractacions i no els importa si el producte informatiu és de qualitat. La finalitat és que l’empresa no tingui pèrdues encara que hagin de sacrificar els continguts i la qualitat”, va assegurar Nevado.

Per la seva part, el secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Dardo Gómez, va explicar que actualment als mitjans hi ha unes redaccions optimitzades on cada vegada es fan més coses, amb un augment de la polivalència en plataformes i amb l’externalització de seccions. Tot plegat, va dir, comporta la pèrdua de pes de les plantilles i un increment de la informació elaborada per les fonts.

Resolucions

Per contrarestar la situació, l’Assemblea va reivindicar “l’organització conjunta dels periodistes en defensa de la seva professió i els seus drets”, i va demanar als sindicats que actualitzin el seu missatge i actuació a les “noves realitats laborals i professionals del periodisme”.

Entre les resolucions aprovades, hi havia una reprovació al conseller d’Interior, Felip Puig, per haver dit que els mitjans de comunicació “no havien trobat el punt d’equilibri” a l’hora d’informar de l’intent de desallotjament dels acampats a la plaça Catalunya de Barcelona.

També es va veure amb bons ulls que el PSOE hagi donat llum verda a la creació del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA), mentre que es va criticar la voluntat de les patronals audiovisuals de copar el mercat publicitari.