Nombroses organitzacions de professionals de la informació de tot l’Estat han denunciat les difícils condicions que la Lliga de Futbol Professional imposa als fotoperiodistes perquè puguin treballar, al mateix temps que practica la competència deslleial.

En un comunicat conjunt, denuncien que la Lliga ha endurit les condicions que imposa per accedir a les activitats esportives i es nega a incrementar el nombre de fotoperiodistes que poden entrar als partits. Al mateix temps, però, augmenta el nombre dels que treballen per a la seva agència de comunicació. Segons les organitzacions, en alguns camps situen els fotògrafs de la seva agència en llocs exclusius i amb millor visibilitat, i a la resta en llocs de la graderia en què de vegades no es veu tot el terreny de joc. A més, també s’impedeix l’accés a entrenaments i rodes de premsa.

El fet que les imatges captades pels fotògrafs de la Lliga després es distribueixin gratuïtament als mitjans es considera competència deslleial. “Aquesta pràctica deixa sense feina a molts fotoperiodistes que treballen com a freelances i col·laboradors dels mitjans, perquè les empreses no els encarreguen treballs que rebran gratis”, assenyalen.

Les organitzacions denuncien que la LFP es nega a mantenir cap reunió ni contacte per buscar solucions. Així, des de que va començar la competició, la Lliga “no ha mostrat cap sensibilitat ni interès cap als professionals de la informació gràfica, sinó tot el contrari: ens ha ignorat i no ha respost a les nostres reiterades peticions de reunir-nos per abordar els problemes”, afirmen.

Les peticions

Les organitzacions plantegen una sèrie de reclamacions que el mes passat ja van fer arribar al Consell Superior d’Esports. En concret, demanen que s’incrementi a 22 el nombre de reporters gràfics que puguin accedir als partits de competició i amistosos; que es permeti l’accés a entrenaments dels equips, així com a presentacions, rodes de premsa i esdeveniments d’interès públic, i una millor ubicació de fotògrafs i càmeres als estadis.

També demanen que els professionals facin les tasques de neteja del seu material de treball sota la supervisió del personal dels clubs, i així evitar danys en les càmeres si la fan tercers, tal com va passar la temporada passada.

Finalment, les entitats també reclamen que clubs i Lliga de Futbol deixin de substituir la tasca dels professionals amb la distribució gratuïta de material gràfic als mitjans.

Secunden el comunicat organitzacions professionals com l’Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió (ANIGP-TV), la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), el Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de la Imatge UPIFC, la Unió de Periodistes Valencians o l’Associació de Periodistes de la Província d’Alacant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram