Agents de la Policia Nacional espanyola han desarticulat un grup especialitzat en sostraure material fotogràfic i audiovisual a periodistes esportius. En el marc de l’operació Estadio, iniciada el passat novembre, s’han detingut a Ponferrada (Lleó) tres homes com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força, furt i pertinença a organització criminal. Tots ells han ingressat a presó per ordre judicial.

El grup actuava en partits de futbol i bàsquet de diferents categories. La Policia els hi atribueix sis robatoris denunciats en comissaries de Saragossa, Osca, Valladolid, Burgos, Ponferrada i Madrid. A més, ha acreditat desplaçaments a Manresa, València, Pamplona, Sant Sebastià, Lugo, Oviedo i Càceres, a més de França i Portugal, coincidint amb competicions esportives. Així doncs, la investigació continua oberta i no es descarten més robatoris.

Modus operandi

La Policia explica dues maneres a l’hora de procedir per part del grup. Per una banda, al finalitzar els partits, dos dels detinguts es dirigien a la zona de sortida de la premsa per seguir la víctima escollida fins al seu vehicle i li punxaven una roda perquè es desinflés lentament. Després la seguien fins que s’aturava per canviar la roda, i aleshores un d’ells oferia ajuda mentre els altres dos aprofitaven per sostraure els equips.

En altres ocasions, assenyala que el grup desarticulat es limitava a trencar els vidres dels vehicles per robar el material que haguessin pogut deixar a l’interior durant els partits.

La Policia destaca l’alt valor econòmic del material que utilitzen els professionals que cobreixen esdeveniments esportius, i en conseqüència el “greu perjudici” ocasionat, no només des del punt de vista patrimonial, sinó també per poder continuar desenvolupant la seva feina.