El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha publicat una nova edició de l’Anuari Mèdia.cat, la quinzena, la qual se centra en la desinformació, l’extrema dreta i les desigualtats.
La màquina del fang ha entrat a les institucions? Quan es considera que un mitjà fa pseudoperiodisme? Quins interessos hi ha darrere de la desinformació? Com es poden tallar les aixetes que financen l’odi? Aquestes són algunes de les preguntes que es planteja resoldre l’Anuari 2024-2025, que ofereix 120 pàgines amb reportatges inèdits, anàlisis i entrevistes.
En el nou Anuari, el periodista Alberto Prieto analitza si Crónica Global seguia estratègies pseudoperiodístiques durant l’etapa en què estava dirigit per Cristina Farrés, actual directora general de Comunicació de la Generalitat. Ho fa a partir del concepte de la ‘màquina del fang’ emprada pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per referir-se a les pràctiques pseudoperiodístiques d’alguns mitjans i pseudomitjans de comunicació.
La publicació de Mèdia.cat inclou un reportatge de Nicolas Tomás que es fixa com activistes dels Països Catalans s’han organitzat per acabar amb el finançament de mitjans d’extrema dreta, com ha fet l’associació A més, el Mapa de la Censura constata com en l’últim any s’han incrementat els incidents que ha causat l’extrema dreta.
L’Anuari també publica un reportatge de Moisès Pérez on analitza qui hi ha al darrere de l’Observatorio Cívico de la Violencia Política en Cataluña, un organisme que promou desinformació, així com una anàlisi Verificat sobre els temes en què hi ha hagut més desinformació l’últim any.
El nou volum inclou un reportatge de Clara Barbal on radiografia el biaix de classe als mitjans de comunicació catalans, i un altre de Sara Montesinos sobre els reptes pendents de les cobertura fotogràfiques de les migracions.
A més, en la 15a edició de l’Anuari Mèdia.cat hi ha entrevistes a Carles Solà, director del 30 minuts, i als periodistes Alaaddine Azzouzi i Bea Duodu.
“L’Anuari és una eina útil no només per periodistes, sinó també per qualsevol persona que vulgui estar informada i que pugui tenir aquesta mirada crítica davant l’actualitat”.
La coordinadora de l’Anuari Mèdia.cat, Carme Verdoy, assenyala que era interessant reflexionar sobre la desinformació, l’extrema dreta i les desigualtats, i donar eines per entendre on som, intentar canviar aquestes dinàmiques i tenir opcions per combatre aquestes qüestions.
En declaracions a l’ACN, Verdoy ha lamentat que els discursos d’odi “van a més” i ha defensat que en aquest moment “complex hi ha feina a fer, i l’Anuari és una eina útil no només per periodistes, sinó també per qualsevol persona que vulgui estar informada i que pugui tenir aquesta mirada crítica davant l’actualitat”.
Respecte dels mitjans catalans, la periodista apunta que “s’estan fent avenços en moltes coses en positiu”, tot recordant com, per exemple, en la cobertura de violències masclistes en pocs anys “s’han fet canvis en com es cobreix” aquest tema.
“En el tema d’extrema dreta, com ens hi hem trobat recentment a Catalunya, se n’ha parlat molt i potser sí que hi ha consciència que s’ha de posar sempre context i no s’ha de fer d’altaveu perquè sí, però és difícil trobar l’equilibri i s’ha de continuar estant alerta”, ha afegit Carme Verdoy.