Disney ha fet efectiva la compra de 21st Century Fox per 71.300 milions de dòlars (uns 62.800 milions d’euros), després de rebre en les darreres setmanes el vistiplau dels reguladors de diversos països.

De l’adquisició en surt un gegant de l’audiovisual d’unes dimensions inaudites que aixopluga pel·lícules i sèries com Star Wars, The SimpsonsAlien o Avatar, i marques com Marvel i Pixar. Disney també pren el control de l’estudi 20th Century Fox, els canals FX i National Geographic, o un 30% més del servei de subscripció Hulu (assolint el 60%).

L’operació dona via lliure al llançament de la plataforma de pagament Disney+, previst per aquest any, amb el qual la companyia vol competir amb la líder del sector, Netflix.

“La combinació de la riquesa de contingut creatiu i talent comprovat de Disney i 21st Century Fox crea la companyia d’entreteniment global preeminent, ben posicionada per liderar en una era increïblement dinàmica i transformadora”, assenyala el conseller delegat de Disney, Bob Iger.

L’empresa ha promès als accionistes un estalvi de 2.000 milions de dòlars fins al 2021 (en euros uns 1.760 milions), el que provocarà l’acomiadament d’uns 4.000 treballadors, segons algunes estimacions. Amb la compra, Disney incorpora 15.400 empleats de 21st Century Fox.

Tot i la venda de la divisió d’entreteniment, el magnat Rupert Murdoch manté la propietat de Fox News i Fox Sports agrupats a Fox Corporation, enfocada a notícies i esports.