L’associació Dones Visuals organitza aquest dijous la taula rodona Com tractem els cossos negres davant i darrere la càmera?, que es podrà seguir al seu canal de YouTube a partir de les 18 h. L’objectiu del debat és visibilitzar la discriminació racial en el sector audiovisual i els estereotips que recauen sobre els cossos negres i racialitzats.

La sessió comptarà amb la participació de la directora i guionista Sally Fenaux Barleycorn; l’actriu i directora Adeline Flaun, i l’actriu, cantant i presentadora Yolanda Sey, col·laboradora del programa Planta baixa de TV3. Moderarà el debat Salima Jirari, responsable de distribució del festival DocsBarcelona i membre de la junta de Dones Visuals. Les participants parlaran des de les seves professions i experiències.

Dones Visuals posa la qüestió damunt la taula “davant la necessitat de fer un sector més just i equitatiu”. Malgrat no hi ha dades i estadístiques sobre persones racialitzades treballant en els equips de rodatge o produccions catalanes, el col·lectiu assenyala que, si n’hi hagués, el que reflectirien és que “no hi ha dones negres a les produccions, però tampoc a les comissions de selecció ni en llocs de lideratge”. Així doncs, aquesta discriminació en el sector audiovisual “es tradueix en estereotips laborals i culturals alimentats per la mirada occitocèntrica i racista”.

L’entitat afirma que les accions per defensar la diversitat han passat a ser un “objectiu prioritari”, decisió presa després d’una reflexió interna per acceptar les mancances al respecte dins de Dones Visuals. Així doncs, l’associació treballa per promoure tant la diversitat de mirades de dones i trans com dels projectes sobre persones social i històricament invisibilitzades, ja sigui per condició de gènere, identitat sexual, origen, discapacitat funcional i/o neurològica, ètnia i raça.