L’escenari en les negociacions de l’ERO per a 312 treballadors presentat per la CCMA s’ha començat a dibuixar aquest divendres al Parlament. En la sessió de control de la Corporació, el seu president, Brauli Duart, ha admès que com més s’incrementi la reducció salarial del 7,5% plantejada, més es podrà “repercutir” en un menor nombre d’acomiadaments, ja que són “vasos comunicants”. D’aquesta manera responia a Núria Parlon, del PSC, qui ha desvetllat una de les propostes que circulen entre bastidors: rebaixar les sortides a 165 a canvi d’una retallada salarial del 12,3%.

La comissió parlamentària s’ha iniciat amb la intervenció de les presidentes dels comitès d’empresa de Televisió de Catalunya, Núria Amat, i de Catalunya Ràdio, Rosa Gordillo, que han acusat la direcció d’haver trencat les negociacions unilateralment, i han retret Duart i els directors dels respectius mitjans, Eugeni Sallent i Fèlix Riera, de no haver assistit a cap de les nou reunions pel conveni col·lectiu.

Denuncien que les retribucions fora de conveni no es toquen

Núria Amat ha afirmat que l’ERO és una “estafa” i que s’havia demostrat que no era l’última opció, sinó “l’única”. La presidenta del comitè d’empresa de TV3 també ha denunciat que es mantinguin 200 persones amb retribucions fora de conveni que en total cobren 20 milions d’euros, i que en canvi s’opti per acomiadar 312 treballadors. Amat també ha lamentat que l’estratègia a seguir pel consell de govern de la CCMA l’hagi decidit una empresa privada com Pricewaterhouse Coopers, i ha denunciat que el contracte programa aprovat permet que s’externalitzi “pràcticament tot”.

Per la seva part, Rosa Gordillo ha afirmat que s’ha “prioritzat” mantenir càrrecs i sous elevats per sobre de llocs de treball, i ha assegurat que en la mesa de negociació no s’havia arribat a estudiar cap altra proposta d’estalvi que no fos a costa dels treballadors. A més, ha acusat la direcció de renunciar a regular un 10% de la massa salarial de Catalunya Ràdio, la que està fora de conveni, amb l’argument que no era un “estalvi suficient”.

Duart justifica l’expedient

En el seu torn, el president del consell de govern de la Corporació ha manifestat que no els havia quedat més opció que presentar l’ERO, que ha reiterat que era l’última opció, i ha assegurat que hauria preferit no haver arribat a aquest extrem.

En rèplica a les representants dels treballadors, Brauli Duart ha explicat que les negociacions del conveni no havien “avançat en la línia” desitjada, i que la “diferència en l’anàlisi” dels fets era “considerable”. Per exemplificar-ho, ha llegit l’acta de la reunió del 10 d’abril amb els representants de TV3, els quals es van negar a recollir i a debatre la proposta de rebaixa salarial, tal i com ja va fer públic el comitè en el seu dia.

El president de l’ens també ha recordat que el 2010, amb un pressupost a la CCMA de 453 milions, en contrast amb l’actual de 288, es van acomiadar 121 treballadors sense que hi haguessin les protestes d’ara.

Duart ha defensat que el que l’únic objectiu de l’empresa és garantir el servei públic de ràdio i televisió: “El pitjor que podem fer és no fer res”, ha afirmat per justificar la presentació de l’ERO. En aquest sentit, ha justificat la mesura perquè, si no s’actuava amb rapidesa i es deixava passar el temps, es podria haver arribat a finals d’any amb un dèficit de 27 milions d’euros, els quals haurien repercutit directament en el pressupost del 2014.

Duart també ha argumentat que el cost de la plantilla actualment suposa un 42% dels recursos de la Corporació, quan el darrer contracte programa (2006-2009), establia que la massa salarial no havia de superar el 35%.

Núria Parlon, del PSC; Marta Ribas, d’ICV-EUiA, i David Fernández, de la CUP, han demanat la retirada de l’ERO, i en el cas de l’ecosocialista a més ha exigit la dimissió de Duart. Per la seva part, el representant d’ERC, Sergi Sebrià, també s’ha mostrat en contra de l’expedient i ha instat ambdues parts a negociar per evitar els acomiadaments. Finalment, Albert Batalla, de CiU, força crític amb el relat de les representants dels treballadors, també ha demanat que es segueixi negociant.