El president de la CCMA, Brauli Duart, ha sol·licitat un dictamen als serveis jurídics del Departament de la Presidència respecte a les línies d’acció a seguir en relació amb el manteniment o la devolució de la reducció salarial del 5% que s’aplica a la plantilla de Televisió de Catalunya.
L’ens públic argumenta la mesura davant la “situació de no acord” amb els representants dels treballadors sobre les propostes de devolució dels imports descomptats des del maig de 2011.
Sol·licitud d’aportació extraordinària de la Generalitat
Així doncs, la direcció de la Corporació vol saber si cal esperar un pronunciament judicial per aturar la reducció salarial i retornar el que s’ha retallat fins ara, o bé hi ha l’obligació legal d’aplicar-ho de forma immediata, tal com reclama el comitè d’empresa.
En aquest segon supòsit, Duart ja ha demanat al Govern una aportació extraordinària que permeti afrontar els pagaments, perquè la CCMA “no té disponibilitat pressupostària ni de tresoreria per fer-ho efectiu”, assenyala en un comunicat.
Al febrer, el president de l’ens ja va advertir que retallar altre cop en continguts era “absolutament inviable” i podria ser “suïcida” per als mitjans de la Corporació i la indústria audiovisual. Precisament, el passat dimecres, les productores catalanes van alertar de l’estat d’“extrema gravetat” en què es troba el sector arran de la paralització de la signatura de nous contractes, després que la inversió de TV3 en producció externa s’hagi rebaixat un 56% des de 2010.
De nou en dèficit
La direcció de la CCMA assegura que actualment es torna a trobar en situació de dèficit després d’haver tancat el 2014 en equilibri pressupostari, precisament a causa de l’aplicació de la sentència del Tribunal Suprem que obligava a retornar el 5% retallat a la plantilla de Catalunya Ràdio.
La CCMA recalca que ha hagut de tornar de cop tota la quantitat retallada des del maig de 2011, uns tres milions d’euros, al “negar-se la plantilla a acceptar un pagament fraccionat”. Aquesta quantitat, més la recuperació d’una paga extraordinària per al 2015 i el retorn de 44 dies de paga extra de 2012, diu l’ens, han provocat de nou la desestabilització pressupostària.
El cas de TV3, pendent de judici
La retallada del 5% als treballadors de TV3 es troba al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha posat com a data de judici el proper dimecres 29 d’abril. Amb tot, el comitè d’empresa adverteix que podria no celebrar-se perquè “l’advocat de l’empresa al·lega incompetència del tribunal i demana que el tema sigui jutjat a l’Audiència Nacional a Madrid”.