Divisió a l’Associació de Mitjans d’Informació respecte a la modificació de la Llei de propietat intel·lectual que prepara el Govern espanyol. Mentre alguns grups volen que es mantingui l’anomenat ‘cànon AEDE’ (les sigles de la patronal de premsa que va precedir l’AMI), d’altres aposten perquè se suprimeixi i així poder negociar lliurement amb Google.

La taxa aprovada el 2014 estableix el “dret irrenunciable” dels editors perquè els agregadors de notícies que utilitzin fragments de continguts dels mitjans hagin de pagar una compensació. Això va provocar que la multinacional tanqués el servei de Google News a Espanya.

Vuit grups editorials pertanyents l’AMI i agrupats com a Associació de Premsa Regional Independent (AIE) s’ha posicionat públicament contra el cànon: Henneo, Segre, Última Hora, Diario de Navarra, La Gaceta de Salamanca, Diario de León, Progreso de Lugo i Joly. Consideren que els editors han de tenir l’opció de negociar els acords que estimin oportuns “sense lligams ni imposicions de cap tipus” amb qualsevol plataforma tecnològica, entre elles Google, ja que les necessitats i interessos són diferents en cada empresa.

“Fa molt de temps que comprovem que el cafè per a tothom, el mateix cafè de manera obligatòria i irrenunciable, no és una defensa dels nostres drets ni dels nostres interessos davant de les plataformes tecnològiques”, assenyalaven sobre la irrenunciabilitat del cànon en un text conjunt publicat aquest dilluns en els respectius mitjans.

“Al contrari: ens ha perjudicat seriosament, no hem obtingut ingressos pels continguts i Espanya s’ha convertit en una excepció digital mundial, ja que és l’únic país on s’ha retirat el servei de distribució de Google News”, afegien.

Així doncs, l’AIE ha negociat directament amb Google els drets econòmics per l’ús dels seus continguts. “Per primera vegada es reconeix el valor dels nostres continguts digitals i el mètode ràpid i eficaç per rebre els ingressos que ens corresponguin”, afirmen.

Pendents de la modificació normativa

L’única trava és l’actual Llei de la propietat intel·lectual estatal, pendent de transposar la Directiva europea aprovada l’abril de 2019. Si el Govern espanyol retira el ‘cànon AEDE’ –hi ha partidaris i detractors dins del Ministeri de Cultura–, es reactivaria Google News i l’acord amb de la Premsa Regional amb la multinacional s’aplicaria.

“La sibil·lina alternativa plantejada pels defensors de la ‘irrenunciabilitat’ per a tothom entre llibertat i independència o submissió i submissió a les grans plataformes digitals és fal·laç i queda desarmada per la mateixa Directiva europea”, assenyalen els editors agrupats a l’AIE.

En aquest sentit, defensen que la normativa europea del copyrightdona als editors de premsa un control més gran sobre els continguts que generen i més claredat sobre els drets dels editors”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram