El FC Barcelona ha atorgat el Premi Edelmira Calvetó a les comunicadores pioneres del periodisme esportiu al mitjà televisiu: Mari Carmen Izquierdo, Olga Viza, Isabel Bosch, Imma Pedemonte i Mercedes Milà. La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, va ser l’encarregada de rebre el guardó en nom del col·lectiu premiat en un acte celebrat aquest dijous en el marc de la jornada És futbol, i és femení.

“El jurat ha valorat la magnífica trajectòria professional d’aquest grup de periodistes que, en el seu moment, va fixar un nou horitzó professional per a totes les dones en un entorn profundament masculinitzat. El seu coratge, el seu talent i la seva tenacitat no només van marcar el camí per a la incorporació de la dona en l’àmbit del periodisme esportiu al mitjà televisiu, sinó que van contribuir decisivament a donar una nova perspectiva del món de l’esport fins aleshores absolutament desconeguda”, va exposar Maria Teixidor, vicesecretària de la junta directiva del Barça i presidenta del Grup Edelmira Calvetó.

Durant l’acte, Teixidor va repassar l’activitat professional de les cinc periodistes premiades. Així, va recordar que Mari Carmen Izquierdo va ser la primera dona que va fer periodisme esportiu a la televisió a Espanya en els primers anys d’Estudio Estadio; que Mercedes Milà (que no va poder assistir a l’acte per motius professionals) parlava de motociclisme al programa Polideportivo, i que durant molt de temps es va seguir Olga Viza al programa Estadio 2, a qui es recordarà per haver estat la presentadora de la inauguració dels Jocs Olímpics de 1992 amb Matías Prats.

A TV3, el paper de pioneres en la informació esportiva el van compartir Isabel Bosch i Imma Pedemonte, amb presència als Telenotícies i en programes com Gol a gol i Tot l’esport, a més de participar també en les retransmissions de diferents Jocs Olímpics i altres esdeveniments esportius.

El premi porta el nom d’Edelmira Calvetó Alsamora (Barcelona, 1884 – 1957), que el 1913 es va covertir en la primera sòcia del FC Barcelona. El guardó distingeix aquelles persones i col·lectius que han treballat per la igualtat i el reconeixement de la dona. El premi l’atorga el grup de treball del mateix nom creat el 2011 pel Barça amb l’objectiu d’impulsar el protagonisme de les dones dins del club i l’esport.