El Consell de l’Audiovisual de Catalunya aposta per una major cooperació entre les televisions públiques europees en la compra conjunta de drets i per impulsar coproduccions “ambicioses” capaces de generar grans audiències, amb l’objectiu de garantir el finançament del servei públic televisiu. Així ho va exposar el seu president, Roger Loppacher, en la 41a sessió de la Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA), celebrada els passats dijous i divendres a Berna, Suïssa.
En la seva intervenció, Loppacher va mostrar la seva preocupació pel manteniment d’un servei públic “potent” davant la reconversió del sector a conseqüència de la digitalització i del procés de convergència europea. En el cas de la TV pública catalana, això es tradueix en “la tendència a perdre un punt percentual cada any” en la quota de pantalla.
Per al president del CAC, el problema rau en el fet que hi ha un desplaçament de continguts que fins ara es podien mirar en obert cap a plataformes de pagament, com ara grans esdeveniments esportius o pel·lícules i sèries d’èxit.
“Si aquesta tendència es confirma, caldrà veure quina afectació tindrà això en el nostre prestador públic, que fins ara els emetia, i si finalment aquests continguts continuen sent accessibles en la llengua pròpia del nostre país, el català, ja que en les plataformes de pagament, aquests continguts només hi són accessibles en altres llengües”, va explicar Loppacher davant la resta de delegats europeus.
Segons el Consell de l’Audiovisual, les possibles solucions passarien, a més de per la cooperació en la compra de drets i en l’impuls de les coproduccions, per l’aposta en continguts propis, originals i de qualitat que siguin de servei públic, però que alhora siguin capaços d’atreure l’audiència.
A més, Roger Loppacher també va proposar desplegar una estratègia més ambiciosa per tal que els continguts de servei públic siguin accessibles més fàcilment a través de les diferents plataformes de distribució i dispositius d’accés. “És una tasca addicional al broadcast clàssic que necessita nous recursos per ser finançada”, va afegir al respecte.
Finalment, el president del CAC va remarcar que caldrà una optimització del recursos econòmics destinats al servei públic, en el sentit d’adequar-los a la nova realitat audiovisual i, per tant, obrir “noves vies de finançament complementàries a les tradicionals”.