El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha alertat sobre la presència a les principals plataformes de vídeo i a les xarxes socials d’un discurs contrari a la vacunació contra la Covid-19. En un informe, el CAC ha identificat i ha reportat a Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube 40 vídeos que qüestionen la seguretat i l’eficàcia de les vacunes o la necessitat de vacunació.

El 70% de les peces analitzades en l’informe contenen crides explícites a no vacunar-se contra la Covid-19. El missatge que més es reitera en aquests vídeos és negar la seguretat de la vacuna. El discurs parteix de dos fets: la rapidesa de desenvolupament de la vacuna des de l’aparició de la pandèmia i l’aplicació de tècniques innovadores (com l’ARN missatger), que és qualificada de perillosa i amb risc de produir alteracions genètiques. A més, el 40% dels vídeos s’hi afirma que les vacunes provocarien esterilitat i afectació neuronal en les persones inoculades.

L’informe del CAC ha estat validat científicament pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. L’ens regulador ha informat a les respectives empreses proveïdores sobre la presència de continguts contraris a les vacunes de la Covid-19.

“És molt greu que en un moment d’actuació intensa i conjunta contra la pandèmia, i quan tota la comunitat científica i mèdica reconeix que les vacunes són un dels principals elements que ens permetran sortir-nos-en, se’n qüestionin la seguretat i l’eficàcia, i es desinformi la població”, diu el president del CAC, Roger Loppacher. “Són continguts mancats de credibilitat científica que entorpeixen el procés de vacunació i que, per tant, suposen un risc per a la salut de les persones. Apel·lem a la responsabilitat de les plataformes i dels proveïdors de serveis d’internet per resoldre la situació de manera immediata”, afegeix.

“Les vacunes han salvat milions de vides. Estan sotmeses a un control molt estricte quant a seguretat, tant abans com després d’haver estat autoritzades. Les vacunes davant la Covid-19 s’han desenvolupat ràpidament gràcies a l’ús de noves tecnologies i a la col·laboració mundial. La prioritat ara és que les vacunes arribin a tothom i les fake news són un obstacle contra el qual hem de lluitar per aconseguir aquest objectiu absolutament necessari”, afirma el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós.

“La desinformació sobre les vacunes no és un fenomen nou, però abans era més fàcil de localitzar i rebatre. El caràcter mundial de la Covid-19 i la capacitat amplificadora de les xarxes socials l’han incrementat exponencialment i en dificulten molt el seguiment”, assenyala la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Estrella Martínez. “Cal empoderar la població per detectar aquesta pseudociència i la col·laboració de les infermeres i els mitjans de comunicació n’és una bona eina”, rebla.

Trivialitzar la gravetat de la Covid-19

L’informe indica que el 27,5% dels vídeos analitzats neguen la necessitat de les vacunes contra el coronavirus amb missatges que trivialitzen la gravetat de la malaltia i minimitzen les taxes de letalitat reals. Així, proposen prendre vitamines com a alternativa o afirmen que la Covid-19 no ha matat ningú que no tingués una patologia prèvia. D’aquesta manera, assenyalen com a preferible la immunització adquirida pel desenvolupament de la malaltia i plantegen prescindir de les mesures profilàctiques establertes.

El document també observa que, en el 70% dels vídeos, el discurs contrari a la vacunació el fan persones que es presenten com a expertes en l’àmbit de la ciència o de la medicina (el 60% com a metges o metgesses i el 10% com a infermers o infermeres), pretenent atorgar credibilitat i autoritat a postulats contraris al consens científic.

A més, la majoria dels vídeos identificats fa una crida a la viralització d’aquests continguts i té una estratègia multixarxa per tal d’evitar les mesures per combatre la desinformació que adopten algunes plataformes. En aquest sentit, es posa de manifest que plataformes com ara YouTube, on només s’ha localitzat un vídeo, estan adoptant cada vegada més mesures de moderació per evitar la presència de desinformació.